Actualitate

În ce stadiu se află reabilitarea Pieței Mihai Viteazu?

La 100 de ani de la Marea Unire, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a început proiectul de reabilitare a statuii Mihai Viteazul.

Zona statuii din Piața Mihai Viteazul a devenit un adevărat șantier unde mai au acces doar muncitorii. Terenul este închis, securizat,  fără nicio cale de a arunca un ochi pentru a vedea un progres. În ochii oamenilor, acel loc nu mai reprezintă unul de relaxare la fel cum era odată, acum își văd de drum, fără ca măcar să privească în direcția aceea. Parcă cu toții au uitat de vechea statuie din spatele stației de autobuz în care petrec zilnic 10-20 de minute.

Ce să mai vorbim de oameni, când nici măcar porumbeii nu mai zăbovesc în acea zonă? Statuia lui Mihai Viteazul care înainte era mereu înconjurată de un val de înaripate, e acum încarcerată între scânduri.


E o scenă destul de sobră și cu adevărat tristă. Locul și-a pierdut și ultimul gram de viață ce-l mai avea, iar vremea posomorâtă pe care o aduce toamna, nu ajută deloc.

Cum a început totul?

Primarul Emil Boc a anunțat în luna noiembrie a anului trecut că reabilitarea Pieței Mihai Viteazu va fi realizată în decursul acestui an pentru întâmpinarea Centenarului Marii Uniri. Procedura de licitație a reabilitării a avut loc în aceeași perioadă, iar lucrările au început în ianuarie 2018.


După începerea lucrărilor, firma care a câștigat licitația a ridicat niște schele și a făcut o pauză care a durat aproximativ 2 luni.

Durata lucrărilor a fost aproximată ca fiind de 9 luni, iar proiectul ar trebui finalizat până la finalul lunii octombrie.


Clujenii primesc schimbarea cu brațele deschise

Clujenii sunt entuziasmați de inițiativa primăriei și doresc să vadă o schimbare, chiar dacă lucrările s-ar putea să nu fie gata la timp.

„Din punctul meu de vedere, reabilitarea pieței este un omagiu adus oamenilor ce s-au luptat pentru unirea țării noastre. Chiar dacă nu este finalizată până la sfârșitul lunii octombrie, măcar să fie un lucru bine făcut  cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Unire”, a declarat o tânără.


Pentru clujeni, reabilitarea statuii și importanța Centenarului merg mână în mână.

„E o idee bună pentru că monumentul acela era vechi și trebuia recondiționat. E un simbol important. Nu puteam sărbători Marea Unire cu Mihai Viteazul arătând așa” a spus un tânăr.


Primăria nu se oprește doar la reabilitarea statuii

Se va amenaja, în paralel cu reabilitarea statuii, întreaga zonă pietonală din preajma acesteia și se va împrospăta zona verde adiacentă, prin plantari de arbori, gard viu și flori.

 „De asemenea vom amplasa în Cluj Napoca o statuie a cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. În plus, am vorbit si cu Mitropolia Clujului și vom amplasa și o statuie a mitropolitului Bartolomeu Anania, undeva lângă catedrală”, a declarat Emil Boc, la o emisiune de radio.

Valoarea contractului de reabilitare semnat cu Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttman & Comp. S.R.L. este de 3,2 milioane de lei și include serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii domnitorului Mihai Viteazul.

Scris de Bianca Ioana Orga, studentă în anul I la FSPAC

abonare newsletter