Actualitate

Trei bucureșteni, în vizită pentru prima oară la Cluj: „La București ar trebui să învățăm să fim mai liniștiți, iar voi mai sprinteni”

Trei tineri bucureșteni au venit pentru prima dată în Cluj-Napoca. Au stat puțin, însă a fost suficient să vadă diferențele care există între Inima Ardealului și Capitală. Opinii pertinente, pe care le-au decis să le împărtășească cu Monitorul de Cluj.

De ani de zile Clujul se află într-o continuă dezvoltare și, astfel, a apărut un fel de concurență cu Capitala. Se scrie în presă, se glumește pe internet, însă adevăratele diferențe pot fi văzute doar de cei care vizitează ambele localități.

În urmă cu o săptămână, trei tineri bucureșteni, Monica Gîrjoabă, Bianca Gîrjoabă și Ștefan au decis să viziteze pentru prima dată municipiul Cluj-Napoca. Au venit cu câteva idei deja formate și au fost surprinși să vadă cât de multă diferență există atât din punct de vedere al gestionării problemelor administrative cât și în ceea ce privește caracterul oamenilor. Diferențe majore, în ciuda unei distanțe de doar 450 de kilometri. Când au ajuns, tot ceea ce știau era că este un oraș care s-a dezvoltat enorm în ultimii an, mai ales prin prisma evenimentelor desfășurate în zonă, că este un oraș expus la o diversitate culturală vastă, dar și că oamenii sunt extrem de pașnici.


Clujeni liniștiți și corecți

Primul lucru de care s-au lovit cei trei când au ajuns în Cluj, a fost corectitudinea, bunătatea și calmul oamenilor de aici. Au întâmpinat unele dificultăți, dar au fost oameni necunoscuți acolo, gata să îi ajute. Cu toate că se așteptau la asta, prima interacțiune i-a luat prin surprindere, fiind obișnuiți ca cei din capitală să fie mai indiferenți.

„Trebuia să schimbăm niște tokeni, să ne luăm banii pe ei, de la un festival. Cu toate că omul de la check-point nu avea voie să ne returneze banii, a căutat pe cineva care să ne cumpere tokenii. A găsit în câteva minute. Omul i-a cumpărat și a insistat să ne dea cu 10 lei în plus. În București te-ar fi trimis să te descurci cum vrei și cum poți”, a povestit Ștefan.


De asemenea, ei au mai fost impresionați de arhitectura clădirilor istorice, de locurile special amenajate pentru câini, dar și de faptul că marea majoritate a pietonilor pe care i-au văzut, așteptau răbdători culoarea verde a semaforului.

„Mie, cel mai mult, mi-a plăcut arhitectura, mai ales din centrul vechi și bisericile în stiluri diferite. Pe lâmgă asta m-au impresionat oamenii și căldura lor, dar și spațiile amenajate pentru câini în afara parcurilor”, a spus Bianca, iar prietenii ei au împărtășit aceeași opinie.


Totuși, inevitabil, s-au lovit și de lucruri care nu i-au încântat în mod deosebit. Astfel, pentru cei trei bucureșteni care sunt învățați cu agitația de zi cu zi a Capitalei, calmul clujenilor a fost puțin copleșitor. De asemenea, multitudinea de străzi în rampă din oraș nu a fost pe placul lor.

Ce ar trebui să învețe Clujul de la București și invers?

Ținând cont de diferențele de mentalitate și de stil de viață, există numeroase lucruri pe care cetățenii celor două localități ar putea să le învețe unii de la alții.


„Cred ca bucureștenii ar trebui sa învețe sa fie mai liniștiti și relaxați  iar clujenii sa fie puțin mai sprinteni.  Cred ca bucureștenii ar trebui sa preia loialitatea fata de oraș a clujenilor și înainte de toate să putem prețui orașul cu tot ceea ce ne oferă, dar fiind atât de sufocați de competiție și de multitudinea de oameni cu diverse trăsături de personalitate am uitat să mai facem asta”, a spus Bianca.

Sora ei, pe de altă parte, a adăugat că oamenii din Cluj ar trebui să nu își mai pună atât de mult încrederea în cei străini.


„Atitudinea oamenilor mi-a dat de înțeles că există o încredere reciprocă bazată pe ideea că nu încape în discuție că vei face vreun rău. Dar Clujul ar trebui să nu mai acorde atât de multă încredere oarbă doar pentru că voi cei de acolo sunteți vizitați de mulți oameni din locuri foarte diferite”, a adăugat Monica.

Per total, cei trei prieteni au fost încântați de Cluj, cu toate că drumul până aici a durat mai bine de 10 ore, din cauza traficului. Au mărturisit că oboseala, stresul și nervii cauzate de călătorie au meritat, chiar dacă au petrecut doar câteva zile în oraș și au promis că vor reveni.

Etichete: opinie
abonare newsletter