Actualitate

Alin Tișe și o firmă apropiată lui Ioan Rus construiesc blocuri într-o zonă de case. Vecinii, oripilați de proiect: “Bătaie de joc”

Aplică Primăria Cluj-Napoca dublu standard dezvoltatorilor imobiliari? După ce a sistat eliberarea autorizațiilor de construire din cauza traficului foarte mare, municipalitatea dă undă verde construirii unor blocuri în Bună Ziua, într-o zonă de case. Beneficiarii proiectului sunt Alin Tișe, finul lui Emil Boc, omul de afaceri Sorin Dan și o firmă apropiată lui Ioan Rus, fost ministru PSD al Transporturilor.

Consilierii locali sunt chemați pe 1 august să dea undă verde unui proiect privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ)  - dezvoltare ansamblu rezidențial strada Plaiuri, beneficiari fiind SC Covidan Impex SRL, SC Central Business Plaza SRL, Emil Burzo, Ioan Burzo, SC Citadinia Real Estate.

Terenul pe care ar urma să fie ridicate blocurile este în suprafață de 5 hectare, noile construcții având un regim de înălțime de 3 etaje plus unul retras.


“În momentul de față zona are caracter tranzitoriu aflându-se în curs de urbanizare. Dezvoltările urbanistice finalizate sau în curs de realizare sunt ansambluri mixte de imobile izolate cu regim de înălțime mare (2S+P+7+etaj retras, 2S+P+4+etaj retras) cu caracter predominant rezidențial, desfășurate la limita de sud a cartierului Andrei Mureșanu, fiind în curs de edificare ansambluri similare din punct de vedere funcțional în partea nordică a cartierului Bună Ziua”, se arată în proiectul de hotărâre.

Zona este deservită în principal de strada Braduțului, de strada Plaiuri, de strada Augustin Presecan și de o stradă nou creată care face legătura între Calea Turzii și strada Augustin Presecan.


“Prin PUZ se propune fluidizarea traficului prin crearea de legături în structura urbană și crearea de noi străzi care deservesc ansamblul rezidențial. Rețeaua stradală existentă împreună cu cea propusă asigură preluarea fluxului de trafic la nivelul dezvoltării propuse, putând prelua și dezvoltări ulterioare. Din punct de vedere socio-economic, zona prezintă un potențial deosebit beneficiind în proximitate de multiple dotări de interes public, învățământ preșcolar, școlar și superior, centre medicale, complexe comerciale, zone verzi de agrement aflate pe o rază de până la un kilometru”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Municipalitatea susține că dezvoltatorii imobiliari au făcut un studiu de trafic reieșind că prin construcția noilor blocuri capacitatea de trafic va crește “nesemnificativ”.


Potrivit documentelor depuse la Primărie, accesul în noile construcții se va face dinspre Calea Turzii, pe strada Augustin Presecan, din strada Plaiuri, din strada Carmen Silva.

Vecinii s-au declarat oripilați de proiect și susțin că aceste blocuri se construiesc într-o zonă de case.


“Nu suntem de acord cu amplasarea celor două blocuri cu regim de înălțime S+P+3+etaj retras din imediata vecinătate a terenurilor noastre deoarece regimul mare de înălțime duce la umbrirea proprietății. Prin acest regim de înălțime se creează o disproporție cu toate imobilele din zonă care au regimul de înălțime maxim P+1”, spune Radu Gavrilă, un clujean care locuiește în zonă.

Un alt locuitor susține că toate străzile prin care Primăria susține că se va face accesul spre noile ansambluri imobiliare sunt de fapt niște „ulițe private”.


“Proiectul prezintă o cale de acces prin strada Brăduțului în sensul giratoriu din zona Observator-Calea Turzii. Această stradă nu are acces direct în sensul giratoriu. Legătura dintre strada Brăduțului și sensul giratoriu Observator-Calea Turzii se face pe un drum unde are acces maxim o mașină, acest drum fiind proprietatea privată a patru proprietari care dețin patru case în zonă, acest drum fiind în realitate o servitute de trecere care poate fi folosită de cei câțiva proprietari din zonă doar prin amabilitatea și acordul tacit al acestor patru proprietari. Strada Brăduțului are statut de uliță fiind la limita practicabilității, are circa 4-5 metri lățime și nu prezintă absolut nicio posibiliate de a fi lărgită deoarece la stradă există două blocuri. Avem rugămintea să se înceteze cu tertipuri ieftine și batjocorirea cetățenilor. La fel, și Primăria și investitorul cunosc foarte bine faptul că strada Constantin Notarra are circa 4-5 metri lățime, cu trotuare de circa 20 centimetri, astfel că întreg urbanismul este o glumă sinistră pentru un municipiu care se dorește european. Accesul prin strada Carmen Silva este impracticabil deoarece este totalmente blocat, strada fiind privată și cu o lățime de maxim 7 metri doar pe anumite porțiuni. Niciuna din căile de acces propuse nu respectă sub nicio formă cerințele PUG-ului. Toate aceste căi sunt degradate, o parte din ele la stadiul de uliță, au sub 7 metri lățime, sunt imposibil fizic de lărgit, mai mult chiar sunt căi de acces private”, susține și Vlad-Alexandru Muntean, proprietar al unui imobil situat pe strada Plaiuri.

Cine se află în spatele firmelor?

Citadinia Real Estate este deținută de omul de afaceri Sorin Dan și deocamdată nu a înregistrat profit. Conform unui PUZ eliberat în 2008 de către Primăria Cluj-Napoca, SC Citadinia Real Estate SRL construiește în zonă “cartierul rezidențial Plaiuri”, locuințe colective și semicolective cu un regim de înălțime de maximum 10 etaje. Sorin Dan este fostul proprietar al City Plaza și al fabricii Libertatea.

SC Covidan Impex SRL este condusă de Nicolae Iulian Roșian și de Cristina Ana Norocel. Presa locală scrie că în spatele firmei SC Covidan Impex SRL s-ar afla Ioan Rus, fost ministru al Internelor în Guvernul Năstase și fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta.

“Ioan Rus este unul dintre partenerii constanți de afaceri ai lui Cristina Norocel, de profesie avocat. Legătura dintre familia Norocel și familia lui Ioan Rus poate fi făcută și prin faptul că Ana Cristina Norocel împreună cu Ileana Pușcaș (mama lui Vasile Pușcaș, ginerele lui Ioan Rus), Ioan Vasile Todea, directorul Iulius Mall și Sorin Guttman au construit o clădire de birouri de cinci etaje pe strada Lalelelor în Cluj-Napoca. În această clădire se află și sediul social al societății Covidan Impex”, scria Gazeta de Cluj.

SC Central Business Plaza SRL este deținută de Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Central Business Plaza este firma care a ridicat un turn de birouri și apartamente în Piața Mihai Vitezu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter