monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Consiliul Județean susţine că rampa de gunoi de la Pata Rât nu mai poluează - VIDEO

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj susţine că rampa de gunoi de la Pata Rât nu mai poluează, după ce a fost pusă în funcţiune singura staţie de osmoză inversă din întreaga ţară aferentă unor rampe neconforme de gunoi.

"După 70 de ani de funcţionare a rampei de la Pata Rât şi de poluare constantă a mediului în toate aceste decenii, s-a pus capăt poluării şi s-a trecut la epurarea levigatului! În prezent, procedeul de osmoză inversă e în desfăşurare, levigatul e captat în cele două bazine. Prin procedura decantării, levigatul este epurat prin staţie, iar "mâlul" rezultat, concentratul, va fi preluat de o societate de profil. Consiliul Judeţean Cluj a pus, astfel, în funcţiune, singura staţie de osmoză inversă din întreaga ţară aferentă unor rampe neconforme de gunoi, toate celelalte rampe funcţionând în condiţii de poluare a mediului", se arată într-un comunicat transmis, joi, de CJ Cluj.

Potrivit sursei citate, procedura finală are ca scop purificarea, respectiv filtrarea levigatului, iar lichidul ce va rezulta, netoxic şi total inofensiv pentru mediu, va fi evacuat în pârâul Zapodie.


Pe 2 octombrie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat că judeţul Cluj are cele mai multe probleme legate de mediu, în special cu rampa de gunoi de la Pata Rât.

''Pata Rât e un depozit care şi-a sistat activitatea în 2010, care trebuia de foarte mult timp să fie închis. (...) Ne aflăm într-un judeţ care a întrecut judeţul Braşov, pentru că judeţul Braşov a început să se conformeze şi să înceapă să demareze toate procedurile de închidere a depozitelor şi de funcţionare a SMID. Este judeţul cu cele mai multe probleme. (...) Sunt 6 depozite neconforme, care trebuie închise, şi la două dintre ele nici n-au început lucrările. La Pata Rât nici nu mai stăm de vorbă. (...) Este inadmisibil ca, de aproximativ 7 ani de când am dat sistarea, pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic. Dimpotrivă, dacă a fost o mică ploaie sau mai mare, tot levigatul să-l vedem că va ajunge cumva, undeva în viitor, chiar în stradă. Cred că autorităţile locale, în special Consiliul Judeţean, nu are nici un pic de responsabilitate. Cred că măsurile pe care trebuiau să le întreprindă trebuiau să le facă demult. Şi dacă nici acum, în al 12-lea ceas, nu se vor trezi, atunci cred că problemele vor fi de altă natură'', spunea, la acea dată, Graţiela Gavrilescu.