Actualitate

Societățile din subordinea Consiliului Județean Cluj, “în moarte clinică”. Datorii record de 7 mil. € la două dintre acestea

Două din societățile din subordinea Consiliului Județean Cluj au acumulat datorii record de 7 milioane de euro. Cu toate acestea, forul județean se încăpățânează să pompeze bani în aceste proiecte falimentare.

O analiză a bugetelor de venituri și cheltuieli la societățile și regiile autonome aflate în subordinea Consiliului Județean arată dimensiunea dezastrului la acești operatori economici, care, în ciuda veniturilor modeste și a managementului defectuos continuă să fie susținute și unde, în continuare, se pompează bani publici.

Cea mai proastă situație este la Societatea Drumuri și Poduri Județene SA. Datoriile societăţii la finele anului trecut erau în valoare de 30,1 milioane lei, crescând față de anul 2016 cu 4,9 milioane lei. Acești bani reprezintă credite bancare, leasing financiar, datorii comerciale, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului.


“Creanţele înregistrate, în sumă de 8.776.765 lei, reprezintă clienţi neîncasați la 31 decembrie 2017 din lucrări facturate și neîncasate, lucrări în curs de verificare, sume de recuperat din fondul de concedii medicale, creanțe în legătură cu personalul și taxa de exploatare de recuperat de la bugetul de stat. În cursul anului 2017 a scăzut dramatic cifra de afaceri, respectiv veniturile, la mai mult de jumătate din veniturile anului 2015 de la 62 mil. lei la 30 mil. lei. La încheierea exerciţiului financiar, societatea înregistrează o pierdere în valoare de 19.618.841 lei”, arată datele societății.

Reamintim că miercuri, într-o ședință extraordinară convocată de pe o zi pe alta, consilierii judeţeni au decis majorarea capitalului social la Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene cu 8 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) ca măsură pentru salvarea acesteia de la insolvenţă.


“Am redus destul de mult costurile cu forţa de muncă (…) Noi am căutat să identificăm toate elementele care pot fi valorificate astfel încât să intrăm pe un teren pozitiv şi apoi pe profit. Ca măsuri imediate, absolut toate contractele pe care le avem atât cele cu Consiliul Judeţean, contractele de investiţii şi cele de întreţinere, s-au intrat în negocieri cu privire la ajustarea preţului şi tarifelor la aceste contracte. Parte din aceste pierderi care au fost realizate în ultimii ani au fost şi ca unei necorelări între tarife şi modificări legislative care s-au întâmplat cu privire la costurile forţei de muncă sau costurilor care apar datorită inflaţiei”, spunea directorului Societății Drumuri și Poduri Județene Cluj, Călin Platon.

O situație asemănătoare găsim și la Societatea Pază și Protecție SRL. Datoriile societăţii la sfârșitul anului trecut erau în valoare de 1,8 milioane lei, crescând fată de anul 2016 cu 601.755 lei. Banii reprezintă datorii cu termen de plată sub un an, respectiv datorii comerciale, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului.


“Din suma de 1.828.078 lei, cât reprezintă datoriile la 31.12.2017, datoriile în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului şi alte datorii în legătură cu bugetul statului sunt în sumă de 1.671.172 lei, aceste datorii fiind purtătoare de dobânzi și penalități pentru neplata la termen. Cifra de afaceri realizată în anul 2017 a scăzut față de anul 2016 de la 3.214.040 lei la 2.386.144 lei, datorită rezilierii unor contracte de prestări servicii de pază și protecție. La încheierea exerciţiului financiar, societatea înregistrează pierdere în valoare de 673.220 lei”, arată Consiliul Județean Cluj.

De asemenea, la începutul acestui an, producătorul de încălţăminte Clujana, care a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei, a intrat în insolvenţă, în urma unei decizii luate de Tribunalul Specializat Cluj.


Aeroportul Cluj își propune profit cât toate celelalte societăți la un loc

Societățile și regiile din subordinea Consiliului Județean Cluj nu fac, cumulat, profitul Aeroportului Internațional Cluj.


Societățile din subordinea Consiliului Județean Cluj  - Societatea Pază și Protecție SRL, Centrul Agro Transilvania SA, Univers T, Drumuri și Poduri Cluj SA, Tetarom SA, Compania de Apă Someș - nu reușesc să atingă, darămită să depășească, profitul propus pentru acest an de o singură regie. Vorbim de Aeroportul Internațional Avram Iancu Clu-Napoca, care, în 2018, și-a calculat un profit brut de peste 4 milioane de euro.

Societatea de Pază și Protecție, aflată la un pas de insolvență, și-a calculat un profitul brut pentru anul 2018 de 1.000 de lei. Societatea de Pază și Protecție SRL a estimat pe 2018 cheltuieli de 3 milioane de lei.

Societatea Univers T și-a estimat un profit brut de 517.000 lei, la un nivel total al cheltuielilor de 8 milioane lei.

Compania de Apă Someș SA a calculat că va obține un profit de 10,8 milioane de lei, iar Tetarom SA de 2,3 milioane lei.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a calculat un profit de 18,4 milioane lei.

„Veniturile totale estimate a fi realizate în anul 2018 sunt în sumă de 102,5 milioane lei. Nivelul total al cheltuielilor pentru anul 2018 a fost estimat la suma de 84,1 milioale lei. Profitul brut estimat pentru anul 2018 este de18,4 milioane lei. Investițiile noi pentru anul 2018 sunt în sumă de 113 milioane lei, fiind propuse a fi efectuate din surse proprii de finanțare în sumă de 52,8 milioane lei, din fonduri europene în sumă de 44,9 milioane lei și din surse neutilizate an precedent în sumă de 15,2 milioane lei”, transmite conducerea Aeroportului.

Cu toate acestea, în bugetul pe anul 2018, Consiliul Județean nu a alocat niciun ban Aeroportului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter