Actualitate

Consiliul Județean a pierdut pe fond procesul cu Curtea de Conturi. Cine plătește „gaura” de 9 mil. euro

Consiliul Județean Cluj, prin președintele Alin Păunel Tișe, a pierdut procesul intentat Curții de Conturi, prin care contesta Raportul prin care i se imputau prejudicii de 8,9 milioane de euro, ca urmare a administrării defectuoase a bunurilor și bugetului, în exercițiul financiar 2016.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

„Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul PCJ CLUJ (Președintele Consiliului Județean Cluj – n.r.) în contradictoriu cu pârâtul CCR (Curtea de Conturi a României – n.r.),ca fiind neîntemeiată. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.04.2018”, se arată în Hotărârea 1123 din 18 aprilie 2018, postată astăzi pe portalul just.ro.


Raport exploziv al Curții de Conturi: angajări ilegale, decontări fictive, fraudă

Curtea de Conturi a României a descoperit prejudicii totale de 8,9 milioane euro la Consiliul Județean Cluj pe anul 2016, dublu față de anul 2015, constând în abateri de la legalitate, dar și venituri suplimentare nerealizate. Raportul de audit financiar la Consiliul Județean Cluj pe anul 2016 arată dimensiunea dezastrului din instituție. În 2016, Consiliul Județean Cluj a avut doi președinți, Marius Mînzat și Alin Tișe, ambii din PNL.


Principalele nereguli:

În anul 2016, nu au fost facturate și încasate venituri reprezentând redevențe estimate la valoarea de 2,8 milioane lei aferente contractului de concesiune cu SC UTI București privind parcarea de la aeroport și hotelul. Județul Cluj, prin Consiliul Județean, nu a predat amplasamentul stabilit, iar în anul 2011 s-a convenit suspendarea temporară a construirii parcării și a hotelului.


Administrarea necorespunzătoare a unui contract de achiziție publică (Schi în România - comuna Băișoara, dezvoltarea turismului în Munții Apuseni) a determinat prejudicierea bugetului local al județului Cluj cu suma de 149.758 lei

Efectuarea de plăți nelegale în sumă totală de 147.758 lei din bugetul local prin acceptarea la plată a unor cantități de lucrări neexecutate sau executate necorespunzător calitativ pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor județene.


În perioada 2013-2016 au fost efectuate plăți de natură salarială în afara cadrului legal în sumă de 882.241 lei ca urmare a nerespectării procedurilor de ocupare a funcțiilor publice și contractuale.

Bugetul pe 2018 nu prevede bani pentru achitarea prejudiciilor


Cu un buget record de 1,2 miliarde lei, Consiliul Județean Cluj nu a bugetat în 2018 niciun leu pentru achitarea prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi. Conducerea CJ nu a fost impresionată de raportul instituției de Curții de Conturi care a scos la iveală prejudicii totale de 9 milioane de euro în 2016, banii nefiind recuperați, probabil, niciodată.

“Nu ar avea cum să fie un capitol distinct pentru plata prejudiciilor deoarece, chiar dacă deciziile Curții de Conturi sunt în mod normal obligatorii, în raport se prevăd niște măsuri. Nu vin alocări de la buget pentru acoperirea prejudiciilor. Dacă Curtea de Conturi găsește un prejudiciu înseamnă că cineva a făcut ceva greșit. Șeful instituției va da dispoziții pentru găsirea vinovaților și recuperarea prejudiciilor”, a declarant la votarea bugetului consilierul PNL Cristian Haiduc, președintele Comisiei pentru buget-finanțe din Consiliu Județean. Haiduc a recunoscut că, în comisia pe care o conduce, nici nu au avut loc discuții despre prejudiciile constatate în raportul Curții de Conturi.

Pentru Alin Tișe, întotdeauna alții sunt vinovați

Instituția condusă de Alin Tișe susține într-un comunicat de presă că „presupusele nereguli si prejudicii nu vizează doar activitatea Consiliului Județean, ci țin și de unele dintre cele peste 40 de entități publice subordonate”.

“Din totalul de 8 nereguli, doar 2 se referă la Consiliul Județean, iar restul de 6 la instituțiile subordonate. Din cele 10 măsuri referitoare la presupuse prejudicii, doar 4 vizează Consiliul Județean iar restul de 6 privesc instituțiile subordonate. Valoarea totală a prejudiciilor cuprinse în decizie care privesc activitatea Consiliului Județean Cluj este în sumă de doar 624.361 lei. Suma de 465.603 lei (lucrări la drumurile județene a fost deja recuperată de către judetul Cluj. Pentru suma de 149.758 lei (lucrări Proiect Schi în România – Comuna Băișoara, judetul Cluj, Dezvoltarea Turismului de iarnă în Munții Apuseni) Consiliul Județean s-a adresat instanței de judecată în vederea anulării măsurii. Pentru suma de 9.000 de lei (finanțarea acțiunilor de tineret) s-au întreprins demersurile necesare în vederea recuperării, respectiv au fost întocmite notificări. În cazul în care suma nu va fi încasată ca urmare a notificărilor, Consiliul Județean se va adresa instanței de judecată. În ceea ce privește neregulile și prejudiciile legate de activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Consiliul Județean este cel care le-a reclamat și care a sesizat instituțiile abilitate ale statului în vederea recuperării prejudiciului și sanctionării celor vinovați”, transmite instituția.

Ultimele Stiri
abonare newsletter