Actualitate

Adio tramvaie colorate pe străzile Clujului. Primăria taie finanţarea pentru proiect. Artist: "Aici e loc numai de combinaţii şi şmecherii"

Primăria a publicat lista ONG-urilor care primesc bani de la bugetul local anul acesta. Nu lipsesc eternii abonaţi la banul public, în timp ce asociaţii care derulează proiecte importante au fost sărite de la finanţare. Suma pe care municipalitatea o pune la bătaie este de 10,8 milioane de lei (2,3 milioane euro).

Primăria a tăiat “la sânge” finanţările bugetare pentru ONG-uri şi asociaţii în acest an. Fie că vorbim de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), festivale de muzică, operă sau artă, toate fundaţiile şi asociaţiile au primit mai puţini bani decât au cerut.

O lovitură a venit însă pentru Asociaţia Launloc pentru proiectul “Galerie de artă pe roţi” sau cum este cunoscut în comunitate “tramvaiele colorate” care a fost tăiat de la finanţare. Artiştii au cerut 138.150 de lei pentru continuarea proiectului, însă au primit “punctaj insuficient”.


“Comisia de evaluare a finanţărilor publice a hotărât că proiectul «Galerie de artă pe roţi» nu primeşte finanţare din fondurile cultural ale primăriei pe anul 2018. Dacă tramvaiele sunt ale primăriei, oare cine ar trebui să finanţeze acest proiect? Sau este vorba doar de susţinere morală şi poze cu tramvaiul? Mă întreb cu ce alte proiecte cultural se vor «lăuda» anul acesta, în timp ce noi o să ne chinuim să găsim alte forme de finanţare pentru continuarea acestui proiect. Mulţumim pentru susţinere şi încurajare…cu prima ocazie am fugit şi noi din ţară. Aici e loc numai de combinaţii şi şmecherii, din păcate”, a scris artistul Kero Zen pe Facebook.

La fel ca anul trecut, Primăria Cluj pare că “sabotează” Peditel, după ce singurul serviciu care oferă asistenţă pediatrică de urgenţă non stop a fost tăiat de la finanţare. Fundaţia “Părinţi din România” a cerut 119.430 lei pentru Peditel 1791, dosarul fiind respins pe motiv că a fost depus incomplet.


Medicii pediatri din cadrul Peditel 1791 au reușit în primele două săptămâni ale lunii februarie să rezolve, prin telefon, 2.877 de apeluri. Peste 2.000 de părinți au găsit un răspuns pentru problemele de sănătate ale copiilor lor printr-un simplu apel către medicii care sunt mereu de gardă. Apogeul apelurilor a fost atins în luna decembrie a anului trecut, când medicii pediatrii au reușit să soluționeze, prin telefon, 5320 de cazuri.

Finanţări “la jumătate de preţ”


Cea mai mare sumă – 2,2 milioane lei - a cerut-o Asociația Cultural Artistică Hara pentru evenimentele “Cluj Symphony Experience” - 938.000 lei, „100 pentru România” – 578.500 lei şi “Brand Summit” - 700.000 lei, dar va trebui să se descurce doar cu 190.000 de lei alocaţi pentru Cluj Symphony Experience, după ce ultimele două proiecte au primit punctaj insuficient

Preşedintele asociaţiei este Flavius Buzilă, solistul trupei Hara, formaţie a cărei ultime piese se intitulează "Ne vedem la Cluj", o parte din videoclip fiind filmat în Piaţa Unirii. Cluj Symphony Experience este un festival care se pretinde a fi internațional și promovează multiculturalitatea și diversitatea.


Pe locul doi în topul solicitărilor s-a aflat Asociaţia Culturală „Opera 2 You” care a solicitat 1,2 milioane lei pentru evenimentul Opera Aperta 2018. Comisia care a analizat proiectele a decis să aloce doar 400.000 de lei în acest caz. Asociaţia a mai cerut 379.000 de lei pentru evenimentul “La Operă 2018: Concert de prezentare”, dar a primit doar 60.000 de lei pentru acest proiect.

Asociaţia care se ocupă de organizarea Festivalului Internaţional de Film Transilvania a cerut de la Primărie 1,5 milioane lei dar a primit 1,4 milioane lei. Astfel, Primăria alocă TIFF cea mai mare sumă dintre sutele de proiecte depuse spre finanţare.


Asociația Unusual Suspects Media a cerut pentru ediţia din acest an a festivaului Mioritmic 1.095.000 lei, dar va primi doar 50.000 de lei, plus 260.000 de lei pentru evenimentul “Alandala”, dar Comisia a decis alocarea sumei de 90.000 de lei pentru acest proiect.

Ordinul Arhitecților din România filiala Transilvania a solicitat 839.000 de lei pentru “Scena Urbană - Perspective pentru 100 de ani”, dar a primit 100.000 de lei.

Asociația Student Plus - TIMAF a vrut iniţial din bugetul local 763.000 lei. TIMAF este un festival care veșnic primește bani din bugetul local. În spatele Asociației Student Plus se află Bogdan Buta, unul dintre organizatorii Untold. Comisia a decis alocarea sumei de 180.000 de lei.

Asociația PhotoRomânia a cerut pentru festivalul PhotoRomânia Festival suma de 715.860 lei, dar va primi 90.000 de lei.

Asociaţia Zilele Culturale Maghiare din Cluj a cerut 533.000 de lei, dar va primi 450.000 de lei.

Au mai primit bani Federaţia Galeriilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule – 240.000 de lei, asociaţia care se ocupă de organizarea Festivalului Internaţional de Carte Transilvania – 200.000 de lei, Asociaţia Fapte pentru Jazz in the Park – 270.000 de lei şi pentru Jazz in the Street – 90.000 de lei, asociaţia care organizează festivalul Delahoya – 30.000 de lei sau asociaţia care organizează Festivalul Internaţional Comedy Cluj – 150.000 de lei.

Jurnalişti, abonaţi la bani publici

Nu putea lipsi de pe lista celor care întind mâna la Primărie după bani publici Fundaţia Armonia condusă de jurnalistul Ion Novăcescu care a cerut 260.000 de lei pentru evenimentul “Berăria cultural în vremurile Centenarului. Cluj 100”, dar care va trebui să se descurce cu “doar” 80.000 de lei.

Centrul Cultural Clujean (CCJ) este fosta Asociaţie Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană care şi-a pierdut însă obiectul de activitate prin pierderea titlului de Cluj Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă scopul nu a fost atins, proiectul continuă pentru a promova cultura, spun membrii CCJ, drept pentru care Asociaţia primeşte 400.000 de lei de la bugetul local.

De asemenea, vor mai primi bani jurnalistul Tiberiu Fărcaş prin intermediul Asociaţiei Clujul Cultural pentru Cluj Blues Fest - 60.000 de lei şi fostul jurnalist Andi Daiszler prin Asociaţia Daisler – 30.000 de lei pentru organizarea unei pieţe de flori pe strada Potaissa şi 70.000 de lei pentru proiectul Lights On, care presupune decorarea şi amenajarea unor străzi din centrul Clujului cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că cei care nu se regăsesc pe lista de finanţări îşi pot completa dosarul pentru a intra în faza a doua a finanţărilor care nu se ştie deocamdată când va avea loc sau câţi bani vor mai rămâne.

Ultimele Stiri
abonare newsletter