Actualitate

Clujul, în topul cu cea mai mică rată a criminalității. În anul 2016 au fost doar 136 de condamnări la 100.000 de locuitori

În ciuda faptului că zi de zi există numeroase știri care indică fapte ilegale în Cluj care sunt pedepsite de lege, din fericire, județul nostru se află în topul cu cea mai mică rată a criminalității din întreaga țară.

Potrivit unui studiu realizat de cotidianul.ro, cu date preluate de la Institutul Național de statistică, în ultimii douăzeci de ani, rata criminalității în România s-a schimbat radicat, cele mai multe ilegalități fiind comise în sudul și estul țării. În Transilvania, ultimele două decenii au fost echilibrate în ceea ce privește rata criminalității, menținându-se în topul cu cea mai mică rată a infracțiunilor.
Județul Cluj este fruntaș în ceea ce privește respectarea legislației, din acest motiv în anul 2016 au fost doar 136 de condamnări la 100.000 de locuitori, în scădere față de anul precedent.
Cea mai mare rată a criminalității înregistrată în Cluj în ultimele două decenii a fost în anul 2015, cu 301 condamnări la 100.000 de locuitori. În perioada 2011-2015 a fost cea mai mare creștere a ratei criminalității în Inima Ardealului, pentru ca, mai apoi, să scadă brusc, ajungând ca județul să poată fi considerat un model demn de urmat.


Crimele din orașul de la poalele Apusenilor


Cu toate acestea, chiar dacă nu există încă statistici pentru anul 2017, în Cluj s-au întâmplat evenimente nefericite, care au dus la condamnarea făptașilor și care au rămas puternic întipărite în memoria colectivă.
În primăvara anului trecut, o tânără aștepta autobuzul să meargă la muncă. Ghinionul ei a fost că a ajuns prea târziu, când autobuzul deja plecare, dar un bărbat care se afla în zonă s-a oferit să o ducă la destinație cu mașina personală. Când mai avea doar câțiva kilometri până la Jucu, acolo unde se află fabrica în care lucrează tânăra, șoferul a deviat de la traseu pe un drum lateral și sub amenințări a obligat-o pe aceasta să întrețină relații sexuale cu el. Mai multe detalii aici.
Un nou caz de viol a fost înregistrat apoi în toamna anului trecut când o student a fost violată de un tânăr pe cunoscuta alee de la Geografie din complexul studențesc Hașdeu din Cluj-Napoca. Pe respectiva alee, ce face legătura între cămine și central orașului, trec zilnic mii de studenți. Mai multe detalii aici.
La sfârșitului anului trecut, chiar înainte de Revelion, patru bărbați s-au luat la ceartă într-un bar. După ce au plecat din local, trei dintre ei l-au luat la bătaie pe al patrulea și apoi l-au lăsat în agonie pe marginea drumului. Mai multe detalii aici.


Tot la trecerea dintre ani, în Florești a avut loc un accident care a mobilizat întreaga comunitate. Un șofer care a făcut o manevra ilegală, a ajuns cu mașina într-o stație de autobuz, unde a lovit o mamă și pe copilul ei. Femeia a ajuns la spital în stare gravă și medicii au fost nevoiți să îi amputeze un picior. Mai multe detalii aici.

Cele mai nesigure județe din țară


În estul țării sunt câteva județe care atrag atenția prin creșterea ¬accelerată a ratei criminalității: Vaslui, Vrancea, Brăila și Tulcea, care ocupă și locul întâi în clasamentul național în 2016.



Tulcea


În ultimii 10 ani, Tulcea s-a clasat aproape permanent în fruntea clasamentului național, înregistrând cele mai ridicate rate ale criminalității. Astfel, din anul 2012 până în 2016, Tulcea a înregistrat cea mai mare rată a criminalității din România, cu peste 300 de condamnări la 100.000 de locuitori, în fiecare an. Dacă în majoritatea județelor țării evoluția ratei criminalității a parcurs o pantă descendentă, în Tulcea tendința este de creștere în ultimii 6 ani.



Vaslui


Din 2006 până în 2008 județul Vaslui a înregistrat cea mai mare rată a criminalității din țară, cu peste 400 de condamnări la 100.000 de locuitori. Situația s-a repetat și în 2010. De atunci până acum, județul Vaslui se găsește constant în top 10 județe cu cea mai mare rată a criminalității.



Vrancea


Curios este faptul că în perioada în care județul Vaslui nu a ocupat locul întâi în clasamentul național, acesta i-a fost luat de județul Vrancea. În anul 1998, Vrancea ocupa locul al doilea, după Mehedinți, ca număr de condamnări. Poziția a fost menținută până de curând, când valorile ratei criminalității înregistrează scăderi.


 

abonare newsletter