Actualitate

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, îngropat în datorii

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj este la un pas de închidere. Reprezentanții instituției fac apel la bunătatea oamenilor pentru a evita acest eveniment tragic.

În acest moment ICUTR se află în procedură de executare silită. În acest sens există și o sentință definitivă. Silviu Moga, managerul interimar lansează un apel pentru salvarea institutului.

„Am lansat un apel pentru salvarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) care, deşi în prezent se află într-o situaţie de criză, este sustenabil financiar pe termen mediu şi lung. Apelul este adresat societăţii civile şi mediului de afaceri, să contribuie financiar cu sponsorizări pentru asigurarea continuităţii activităţii medicale şi a ajuta institutul care înregistrează datorii de aproape 2 milioane de lei. Suntem în curs de executare silită, avem o sentinţă definitivă, iar blocarea tuturor conturilor, inclusiv din Trezorerie, se poate întâmpla oricând", a spus Moga.


Dacă reprezentanții institutului nu reușesc să adune sume semnificative pentru a plăti, măcar parțial, datoria, ICUTR va ajunge să aibă toate conturile blocate, rezultând astfel blocarea întregii activități.

„Având în vedere procesul de derulare a executării silite, s-a ajuns în situaţia critică de a se bloca, efectiv, conturile instituţiei noastre atât din băncile comerciale cât şi din Trezorerie”, a informat Silviu Moga.


În ultimii ani s-a înregistrat o scădere semnificativă a transplantelor renale realizate. Dacă în anul 2013 s-au realizat 167 de transplanturi, în 2017, până la această oră, doar 42 de operații de acest fel au avut loc.  

Pentru noua administrație, în acest an, plata arieratelor a fost o prioritate pentru ca institutul să poate funcționa în condiții optime. Astfel, la începutul anului a fost achitată suma de 500.000 de lei.


„Cu alte cuvinte, anul acesta s-a reuşit reducerea semnificativă a deficitelor financiare de la 58.746 lei la 25.320 lei pe lună în condiţiile unei finanţări defavorabile datorită indicatorilor din anul precedent. Măsurile întreprinse de noua conducere ce au inclus şi întreruperea colaborării cu clinica privată, au condus la creşterea serviciilor medicale prestate în relaţie cu CJAS Cluj şi îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă ai spitalului”, scrie în apel.

Actuala conducere a ICUTR Cluj-Napoca susţine că, în urma performanţelor din anul 2017, institutul deţine premizele unei mai bune finanţări a activităţii medicale astfel încât acesta ar putea deveni sustenabil pe termen mediu şi lung.


„Din păcate, datoria acumulată în trecut şi blocarea conturilor institutului periclitează desfăşurarea activităţilor curente", se menţionează în apelul ICUTR Cluj-Napoca.

.


 

abonare newsletter