Actualitate

Lacul de levigat de la Pata Rât e mai mare ca oricând – VIDEO

Au apărut noi imagini cu lacul de levigat de la Pata Rât.

"Lacul de levigat de la Pata Rât e mai mare ca oricând. A ajuns să inunde și baia cu nămol de sub deal. Celebra stație cu osmoză inversă nu va fi instalată într-o lună și oricum are o capacitate mai mică decât debitul levigatului. Enjoy or Share", spune activistul de mediu Szakáts István, care a realizat și o filmare în zonă.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj sunt în plin proces de achiziționare din bani proprii a unei stații de epurare pentru tratarea apei.


Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă vorbesc de luni bune de o acumulare de levigat la Pata Rât pe 3 hectare, iar rezultatele analizelor de laborator al lichidului toxic arată existenţa unui fenomen de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.

În cursul zilei de sâmbătă 22 iulie 2017, pe amplasamentul depozitului Pata Rât s-au produs ample fenomene de alunecare a deşeurilor în partea sud-estică a acestuia pe o lungime de aproximativ 300 metri de-a lungul corpului depozitului spre varianta ocolitoare est a municipiului Cluj-Napoca (Vâlcele-Apahida), acoperind pe o lungime de circa 120 metri secţiunea pârâului Zăpodie, pârâu adiacent depozitului.

abonare newsletter