Actualitate

Așa arată lacul de LEVIGAT de la Pata Rât. Suprafața a crescut de 3 ori. Tișe NU VEDE NICIO POLUARE - VIDEO

Activiștii de mediu trag un semnal de alarmă asupra lacului de levigat de la Pata Rât care ar fi de trei ori mai mare decât în urmă cu două săptămâni. Între timp, președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, i-a revenit glasul și susține că în zonă nu este nicio poluare.

"Lacul de levigat de la Pata Rât, 2 octombrie. De 3 ori mai mare ca acum 2 săptămâni. Sunt și vreo 30 rațe sălbatice pe el. Două sunt moarte", susține activistul Szakáts István, care a realizat și o filmare în zonă.

De cealaltă parte, reprezentanții Consiliului Județean Cluj spun că au fost informați de firma Nord Conforest SA în legătură cu rezultatele analizelor de sol și de apă efectuate la depozitul neconform de deșeuri Pata Rât, analizele de laborator fiind efectuate de Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică.


"Potrivit informării, analizarea în laborator a celor șase probe de sol și a celor două probe de apă prelevate în prezența reprezentanților Gărzii de Mediu a relevat faptul că, în cazul a nu mai puțin de patru din cele șase probe de sol valorile obținute în urma analizelor de laborator nu depășesc nici măcar pragul de alertă.  În același timp, în cazul celorlalte două probe de sol, provenite din același loc dar de la adâncimi diferite, valorile înregistrate pentru sulfați, cadmiu și plumb depășesc doar pragul de alertă, fără a se pune însă  în vreun fel problema depășirii pragului de intervenție. În acest context, singurul parametru ale cărui valori se mențin încă relativ crescute este cuprul", susține Consiliul Județean Cluj.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj spun că în perioada următoare vor achiziţiona din bani proprii o staţie de epurare pentru tratarea apei.


Luna trecută, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile vorbeau de o acumulare de levigat pe 3 hectare, în cantitate de 6.000 metri cubi, iar rezultatele analizelor de laborator al lichidului toxic arată existenţa unui fenomen de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.

În cursul zilei de sâmbătă 22 iulie 2017, pe amplasamentul depozitului Pata Rât s-au produs ample fenomene de alunecare a deşeurilor în partea sud-estică a acestuia pe o lungime de aproximativ 300 metri de-a lungul corpului depozitului spre varianta ocolitoare est a municipiului Cluj-Napoca (Vâlcele-Apahida), acoperind pe o lungime de circa 120 metri secţiunea pârâului Zăpodie, pârâu adiacent depozitului.


Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a aplicat firmei Nord Conforest SA în data de 31 iulie 2017 o sancţiune contravenţională în valoare de 35.000 de lei din cauza nerealizării măsurilor dispuse, respectiv stoparea scurgerii levigatului din depozitul de deşeuri în Valea Zăpodie.

Consiliul Judeţean a încheiat în 2015 un contract pentru închiderea şi ecologizarea depozitului de gunoi de la Pata Rât, Huedin, Gherla şi Turda cu asocierea SC Nord Conforest SA, SC Finara Consult SRL şi SC Interdevelopment SRL, dar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în martie 2017. Valoarea contractului se ridică la suma de 29,8 milioane lei fără TVA.


În urmă cu două zile, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a vizitat zona de la Pata Rât unde s-a acumulat levigat pe trei hectare, dar şi Centrul de Deşeuri, şi s-a scandalizat de ce a văzut.

CITEȘTE ȘI


Ameninţările ministrului Mediului. Clujul va rămâne fără drumuri, şcoli şi spitale dacă se declanşează procedura de infringement în domeniul deşeurilor

CITEȘTE ȘI

Consiliul Judeţean Cluj are termen 6 luni să finalizeze Centrul de Deşeuri. Mesajul Ministrului Mediului pentru Alin Tişe şi Mariana Raţiu: “Să plece acasă”

CITEȘTE ȘI

Ministrul Mediului “a şters pe jos” cu Boc şi Tişe după ce a văzut dezastrul de la Pata Rât. DIALOG SAVUROS - VIDEO

CITEȘTE ȘI

Prima victimă în războiul gunoaielor. Ministrul Mediului cere demiterea şefului Gărzii de Mediu Cluj pentru problemele de la Pata Rât

abonare newsletter