Actualitate

Prima victimă în războiul gunoaielor. Ministrul Mediului cere demiterea şefului Gărzii de Mediu Cluj pentru problemele de la Pata Rât

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a spus, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că cere demiterea şefului Gărzii de Mediu din judeţ, Marius Triţă, pentru faptul că nu şi-ar fi făcut datoria în ceea ce priveşte depozitul de deşeuri de la Pata Rât.

“Astăzi voi lua şi măsuri la care nu stau foarte mult pe gânduri atunci când ştiu că cel care are de pierdut din toată această ecuaţie este cetăţeanul. Nu este vorba numai despre clujeni în speţa Pata Rât, este vorba clar de români. Românii care trec pe drumul acela pe care am circulat şi eu astăzi. Şi care la un moment dat, dacă vin ploi abundente, nu vor mai avea pe unde să circule. Or, să trebuiască să meargă pe drumuri adiacente, asta înseamnă timp şi bani. Pentru că am constat şi în urma raportului de control făcut de către Direcţia de Control a Ministerului Mediului în urma controlului pe care l-am solicitat acum 3 săptămâni la Garda de Mediu Cluj este că astăzi cer public comisarului general al Gărzii de Mediu demiterea comisarului şef de la Cluj. Cer destituirea acestuia din funcţia de comisar şef la Garda de Mediu Cluj. Şi asta pentru că am considerat, şi în urma raportului pe care mi l-a prezentat Corpul de Control, dar şi în urma realităţii de astăzi, Garda de Mediu, care ar fi trebuit să dea şi mai multe amenzi, să fie extrem de vigilentă şi să apere cetăţeanul din Cluj, nu a făcut lucrul acesta cu toate că legea îi dădea voie”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Ea a mai spus că ''orice leu pe care România îl va scoate pentru neîndeplinirea sarcinilor de mediu se va repercuta asupra autorităţilor publice locale'' care nu şi-au făcut treaba, pentru că e nefiresc să plătească alte judeţe pentru ceea ce nu se face la Cluj.


Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, nu a participat la întâlnirea cu Graţiela Gavrilescu, deşi aceasta spune că l-a invitat, dar a fost prezent vicepreşedintele Vakar Istvan.

''S-a făcut o analiză a stării proiectului, care este în întârziere. Normal că trebuie să ne asumăm acest lucru. Asta este. Explicaţii există, deoarece legislaţia este stufoasă. (...) Trebuie să-i dau, totuşi, dreptate doamnei ministru, fiindcă trenează de foarte mult timp (...) şi e şi această criză a levigatului care a apărut în urma alunecării de teren'', a spus Vakar Istvan.


Graţiela Gavrilescu, însoţită de specialişti din Ministerul Mediului, a verificat, luni, modul în care autorităţile clujene gestionează situaţia depozitelor de deşeuri. De asemenea, ea a avut discuţii, la Prefectura Cluj, cu autorităţile judeţene şi cu reprezentanţii instituţiilor de mediu din judeţ, ai DSP Cluj, ai ADI Cluj-Napoca şi ai ABA Someş-Tisa privind problema depozitului de deşeuri Pata Rât, dar şi alte aspecte importante de mediu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter