Actualitate

Studenţii UMF Cluj învăţă medicină de urgenţă modernă

<p />Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj vor studia medicina de urgenţă după tehnologii moderne, în cadrul unui proiect de 9,5 milioane lei.

Proiectul este condus de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

În proiect sunt implicaţi 1.200 de studenţi şi 8 cadre didactice de la UMF Cluj şi Târgu-Mureş. Arafat a declarat că proiectul vizează îmbunătăţirea activităţilor de formare profesională şi elaborarea de materiale didactice şi îmbunătăţirea calităţii pregătirii medicilor tineri în acordarea asistenţei de urgenţă. „Această formă de pregătire este extrem de importantă fiindcă problemele cele mai grele cu care se confruntă un medic tânăr sunt urgenţele. Proiectul este complementar cu cel de medicină de dezastre, mult mai amplu, început în urmă cu un an”, a declarat Raed Arafat. Secretarul de stat a mai subliniat că cele opt cadre didactice se pregătesc să susţină cursuri folosind metode ultramoderne. “Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au investit mult în tehnologia educaţiei, dispun de simulatoare şi alte aparate de ultimă generaţie. Franţa a fost aleasă ca parter de proiect pentru că experienţa medicilor din Hexagon este de necontestat şi practică. Noi vrem să aducem experienţa practică în cursurile pentru studenţi”, a adăugat dr. Raed Arafat, coordonatorul proiectului.


Reprezentantul Fundaţiei pentru SMURD, Tiberiu Fekete, a arătat că proiectul se înscrie pe linia celor de susţinere a medicinei de urgenţă.

Potrivit Agerpres, el a amintit, în acest context şi sprijinul anual pentru peste 100 de studenţi, medici rezidenţi, specialişti şi primari care participă la congresele europene de medicină de urgenţă, precum şi bursele acordate în colaborare cu Brigada de Pompieri din Paris, pentru medicii specialişti în medicină de urgenţă.


Doctorul Cristian Boeriu, şeful de lucrări de la UMF Târgu-Mureş, a afirmat că până acum medicina de urgenţă la cele două universităţi a fost predată după metode „clasice”, dar o dată cu introducerea acestui proiect va fi predată cu metode moderne de predare, bazate pe sisteme informatice dezvoltate şi e-learning. “Scopul proiectului este să generalizăm curricula la nivel naţional, nu numai regional, în toate facultăţile de medicină”, a declarat Cristian Boeriu.

abonare newsletter