Actualitate

Valul de căldură extremă va persista în week-end, dar și săptămâna viitoare

Valul de căldură din aceste zile va persista atât în week-end-ul care urmează, mai ales în regiunile vestice, cât și în primele zile ale săptămânii viitoare. 15 județe din vestul țării, printre care şi Clujul, au intrat, de miercuri, sub avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic.

Valul de căldură extremă va persista în week-end, dar și săptămâna viitoare Valul de căldură extremă va persista în week-end, dar și săptămâna viitoare

"În week-end-ul care urmează, valul de căldură se va intensifica, iar în funcție de evoluția regimului termic și a intensității temperaturilor de tip tropical, vom vedea dacă actualizăm codurile de caniculă, valabile pentru zilele de 2 și 3 august. Temperaturile vor continua să fie caniculare, cum spuneam, în week-end-ul următor, mai ales în regiunile vestice, unde se vor depăși valori de 41 de grade Celsius. Valul de căldură va fi intens și săptămâna viitoare, dar în special în sudul și sud-estul teritoriului. În celelalte regiuni, mercurul din termometre va mai coborî", a menționat Oana Catrina, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

Un număr de 15 județe din vestul țării au intrat, de miercuri, sub avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, valul de căldură extinzându-se în toată țara, potrivit prognozei ANM.


Județele vizate de această avertizare sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș.

De asemenea, pentru restul țării, meteorologii au emis Cod galben de caniculă, subliniind că, în nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35 și 37 de grade Celsius.


Pe de altă parte, la nivel european, mai multe țări sunt sub Cod roșu de temperaturi caniculare extreme. Printre acestea se află: Serbia (perioada 1-4 august, în regiunile: Backa, Banat, Srem, Belgrad, Șumandija, Pomoravlje, în zonele de Est, Sud-Est și Vest ale Serbiei), Bosnia și Herțegovina (1-4 august, pentru regiunile: Banja Luka, Bihac, Mostar, Trebinje, Prijedor, Tuzla), Ungaria (2 august, pentru județele Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok și Békés) și Italia (în 17 mari orașe).

abonare newsletter