Actualitate

Boc merge să joace șah cu premierul Tudose pentru centura metropolitană

Emil Boc trece la un alt nivel pentru a face rost de bani pentru centura metropolitană. Este decis să îi facă o vizită premierului Mihai Tudose luna aceasta.

După ce la începutul anului primarul Emil Boc a cerut sprijinul (fără succes) parlamentarilor clujeni pentru susţinerea proiectelor locale și a trimis o scrisoare deschisă premierului de la acea vreme Sorin Grindeanu nemulțumit de faptul că Guvernul nu alocă bani pentru realizarea centurii metropolitane, acum edilul este decis să vorbească față în față cu prim ministrul Mihai Tudose. Și să joace șah, dacă va fi cazul.

"Traficul de vară din 2017 este mai mare decât cel maximal din 2013. Este o concluzie dureroasă, dar reală și care ne arată că cele două priorități ale noastre sunt mai mult decât binevenite. Pe de-o parte, au prioritate cei care merg cu autobuzul, nu cei care merg singuri în mașină, pe de altă parte, cât de necesară este în continuare realizarea centurii metropolitane pentru care am obținut resursele financiare europene, pentru care avem traseu creionat și doar Ministerul Transporturilor trebuie să înceapă construcția centurii. Oamenii trebuie să aibă alternative pe partea de sud, să depășească centrul Clujului", a declarat Boc marți la o emisiune la radio.


El a reiterat ideea că mai multe proiecte imobiliare sunt blocate.

"Sunt în studii de circulație pentru a se găsi soluții. La aprobarea unui PUZ trebuie să ai răspuns la capitolul circulație. Am refuzat pe Bună Ziua două proiecte imobiliare pentru că se ajungea la capacitatea maximă a cartierului. Ne apropiem pe foarte multe artere de portabilitatea maximă, dar gândiți-vă, dacă s-ar face centura metropolitană din start s-ar redeschide portabilitatea la toate arterele pentru că ar fi o altă alternativă pe unde să intri sau să ieși. Gândiți-vă, prelungirea din Frunzișului care să iasă direct în centură, Borhanci, Soporului, ar exploda Clujul ca șansă de dezvoltare. Altfel, toți venind pe Borhanci și intrând pe Brâncuși, inevitabil nu mai are capacitate", a mai spus edilul.


În acest sens, Boc are de gând să-i facă o vizită premierului Tudose.

"Cu noul premier nu am discutat încă, am așteptat să se stabilizeze, o să mă pregătesc pentru luna august, am înțeles că nu pleacă în concediu decât câteva zile și îl pot găsi la București. O să a o discuție, sper, echilibrată și constructivă despre aceste priorități ale Clujului, Spitalul Regional de Urgență și centura metropolitană. Sunt lucruri care nu pot fi făcute de noi. Dacă ar fi putut fi făcute de noi și să ne fi dat nouă Guvernul banii sau Uniunea Europeană, porneam demult construcția acestor obiective. Din nefericire, banii pot fi luați doar de către Guvern. Știm ce avem de făcut aici la nivel local", a spus Boc.


La un moment dat, moderatorul l-a întrebat pe edil dacă știe să joace șah, având în vedere că noul premier este pasionat de acest joc.

"Știu să joc șah. Am văzut o știre că a jucat cu Ponta și l-a bătut. Eu l-am cunoscut când era parlamentar. Eu eram prim ministru, am avut o relație civilizată, normală", a replicat Boc.


Benzile dedicate, o rezolvare minoră a problemei traficului

Emil Boc a explicat apoi cum vor fi implementate benzile dedicate.

"Oamenii trebuie să se obișnuiască cu aceste benzi dedicate. Încercăm să implementăm proiectul până la 1 septembrie, ca până începe școala în 15 septembrie lumea să se familiarizeze cu procesul. În esență, cum vii din Mărăști câteva implicații, în primul rând interzicerea virajului la dreapta pe strada Paris. La strada Constanța nu se modifică nimic față de ceea ce există în momentul de față. Pe Joliot Curie avem a doua modificare prin interzicerea virajului la dreapta dar crearea sensului unic și crearea de noi locuri de parcare. La Sora vom avea două semafoare, un semafor care dă drumul autobuzului, după care pleacă traficul rutier obișnuit, dând posibilitatea șoferilor să meargă înainte sau la dreapta. Soluția aceasta dă o satisfacție tututor. Pe tot întreg tronsonul din Mărăști și până la Sora se desființează locurile de parcare", a spus Boc.


Fără mașini în centru

"Toată lumea vrea să vină cu mașina în centru, tocmai de aceea prioritizăm transportul în comun, să îi convingem pe oameni să lase mașina acasă și să nu vină în centru. Încetul cu încetul, și această bandă de 1,6 kilometri va încuraja oamenii să folosească transportul în comun și să renunțe la mașini. O persoană într-o mașină nu mai poate fi o realitate care să dureze prea mult. Circulația și acum este destul de densă, dar în comparație cu septembrie nu este atât de complicată. Sperăm ca lumea să se obișnuiască și să facem trecerea spre transportul public investind sume importante de bani pentru modernizarea autobuzelor, troleibuzelor, autobuzelor electrice, tramvaie cu scopul de a încuraja folosirea acestor mijloace de transport. Nu am inventat eu această prioritate, viața ne obligă să mergem în această direcție. Se întâmplă în toate orașele care cresc ca dimensiune. Soluția aceasta e în pregătire de ceva timp, nu se va întâmpla ca la București, unde implementarea a durat o zi. Am studiat și restudiat fiecare intersecție, am încercat să găsim cele mai bune soluții pentru a compatibiliza cele mai bune interese, deci nu este o decizie primită, neanunțată, luată de pe o zi pe alta. Fiecare din zonă va trebui să își regândească anumite trasee care se vor schimba. Cei care nu mai pot vira pe Paris trebuie să regândească un alt traseu, dar sunt alternative", a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter