monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cei mai curajoși înotători vor traversa Tarnița în weekend

Traversarea Tarniței ramâne cursa de înot în ape deschise aleasă în special de înotătorii pasionați de munte și de mișcarea în aer liber.

Traversarea Tarniţei, eveniment ajuns la cea de a 11-a ediţie, va avea loc duminică, 23 iulie, pe lacul Tarnița din județul Cluj. Sâmbătă, în 22 iulie, va avea loc pe același lac, ediția a 4-a a evenimentului Triatlon Cluj. Înscrierile continuă, iar organizatorii se aşteaptă la un număr de peste 100 de participanţi pentru evenimentul de înot și circa 200 de participanți pentru cel de triatlon.

Traversarea Tarniței

Competiţia va consta în proba de parcurgere înot a distanţei 6500m reprezentând lungimea lacului Tarniţa. Startul probei de 6500m se va da duminică, 23 iulie, de la debarcader la ora 10, iar startul probei scurte de 1500m sâmbătă, 22 iulie, la coada lacului, probă parte a evenimentului Triatlon Cluj. Timpul limită de parcurgere a distanţelor este de o oră respectiv 3 ore pentru proba lungă.

Din cauza temperaturii scăzute a apei în Lacul Tarniţa, organizatorii recomandă purtarea costumului de neopren pentru evitarea hipotermiei.

"Siguranţa înotătorilor va fi asigurată de numeroase caiace şi de un echipaj SMURD care vor fi prezente la acest eveniment", transmit organizatorii.

Participanţii vor fi împărţiţi pe 7 categorii de vârstă: sub 20 de ani, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69, 70 de ani şi mai mult, iar premierea se va face separat.

"În prezent sunt înscrise 92 persoane la proba de traversarea a lacului pe lungime. În acest an avem onoarea de a-l avea din nou la start pe Ioan Ștefan Gherghel, deținător a multiple recorduri naționale și internaționale, vicecampion mondial și european în probele de 200m fluture și reprezentantul României la trei ediții a Jocurilor Olimpice. Cel mai vârstnic participant are 70 ani și cel mai tânăr doar 17", au mai precizat organizatorii.

Publicul este invitat să asiste şi să-i încurajeze pe participanți urmărind evenimentul din zona de start (debarcader/coada lacului) precum şi de pe malul lacului din puncte care vor fi marcate de către organizatori.

Traversarea Tarniţei este prima competiţie de înot in ape deschise (Open Water Swimming) din România, eveniment care a luat ființă în 2007 când la start se adunau 14 sportivi curajoşi, toţi reuşind să termine cursa.

Triatlon Cluj

Evenimentul oferă posibilitatea participării atât ca și concurent individual, cât și în ștafete de 2 sau 3 membri, având componență feminin, masculin sau mixt. În cadrul acestui eveniment există și proba de înot 1500m fiind o completare a evenimentului de înot de duminică.

Înot: concurenţii vor urca pe un ponton mobil la coada lacului şi vor fi transportaţi la distanţa de 1500 de metri. Startul se va da din apă. Traseul presupune parcurgerea înot a distanţei de 1500 metri până la zona de tranziţie.

Ciclism: traseul (drum forestier/de pământ) urmează malul lacului şi apoi al pârâului Râşca, de unde urmează o urcare constantă de dificultate medie, până la Lăpuşteşti (punct de alimentare), aici atingând maximul în altitudine. De aici urmează coborârea înspre coada lacului, 6 km de coborâre în serpentine, până la intersecţia cu drumul asfaltat 107P. Coborârea continuă cu 4 km de asfalt, şi apoi încă vreo 700 de drum pietruit până la tranziţie.

Alergare: traseul de alergare este comun cu cel de bicicletă până la kilometrul 4.5, unde va fi amplasat un punct de alimentare şi control. Acest segment de 4.5 km va fi parcurs în dublu sens, însumând astfel 9 km, cu 80m diferenţă de nivel, de drum forestier umbrit în proporţie de aproximativ 95%.

Startul şi sosirea vor avea loc la coada lacului Tarniţa, la 35 km. de Cluj-Napoca şi 23 km. de la ieşirea de pe autostrada Turda-Gilău.

La start vor fi prezenți atât sportivi amatori cât și elite din România și din străinătate.


Etichete: concurs inot tarnita