Actualitate

Aeroportul Cluj aniversează pasagerul cu numărul 1 milion și 100 de ani de aviație

Aeroportul Internațional Cluj a atins pentru a 7-a oară în istoria sa pragul de 1 milion de pasageri înregistrați într-un an calendaristic.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu" Cluj a aniversat ieri 100 de ani de la primele activități aviatice pe Aerodromul din Someșeni, dar și 85 de ani de la înființarea la Cluj pe actualul amplasament, al unui aeroport civil în anul 1932. De asemenea, Aeroportul Cluj a sărbătorit şi primul milion de pasageri în 2017, cu 3 luni mai devreme comparativ cu anul 2016. Pasagerul cu numărul 1 milion este din Oradea şi a călătorit pe zborul Wizz Air care a aterizat de la Bologna.

Prilej de contre şi ironii

Cu toate că era un moment festiv, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, nu s-a putut abţine să nu lanseze ironii la adresa prefectului Gheorghe Vuşcan din cauză că nu face demersuri la Guvern pentru urgentarea devierii Someşului. A lansat o săgeată şi înspre directorului aeroportului David Ciceo despre care a zis că este “chiar mai longeviv decât istoria aeroportului de când este la Consiliul Judeţean”.


“Aeroportul e un motor de dezvoltare pentru oraşul nostru, pentru judeţul nostru, pentru întreaga regiune. Astăzi ne putem mândri cu ceea ce avem în acest aeroport este şi pentru că de-a lungul anilor decidenţii au înţeles ce important este să aloce resurse financiare către aeroport pentru a-l dezvolta. Este un proiect de succes pentru că a avut continuitate. Dincolo de numele persoanei de la Consiliul Judeţean, la aeroport nu era cazul că era tot domnul Ciceo, dincolo de culoarea politică şi de viziunea pe care o avea, a înţeles că este important să nu oprim această dezvoltare şi asta a făcut să fim numărul 1 în România după Bucureşti, să avem cea mai mare creştere de pasageri, să ne apropiem de 3 milioane de pasageri şi să gândim deja un proiect de dezvoltare pentru 7 milioane de pasageri în următorii 4-5 ani, a spus Tişe.

La un moment dat, Tişe i-a dat cuvântul prefectului Gheorghe Vuşcan căruia i-a transmis ca drumurile sale la Ministerul Mediului “să fie mai dese”, în contextul în care de această instituţie ţine devierea Someşului, fără de care nu se poate prelungi pista aeroportului la 3500 metri.


“Eu am făcut de 10 ori drumuri la Bucureşti de un an de când sunt preşedinte. Nu am avut încă putere de convingere dar o să merg chiar dacă voi pune un cort în faţa ministerului să îi conving cât de important este să finalizeze acest proiect pentru că suntem blocaţi. Putem avea riscul ca Someşul, odată ce intersectează acutala pistă, să o inunde pentru că pista actuală este la câţiva zeci de metri de albia Someşului. Dacă vom avea inundaţii sau ploi, există riscul să inundăm pista actuală”, a mai spus preşedintele CJ Cluj.

Acesta nu a uitat să amintească şi câţi bani a “pompat” Consiliul Judeţean pentru dezvoltarea aeroportului.


“Ce vedem astăzi aici e rezultatul a 10 ani de alocări consistente de bani, fie că vorbim de terminalul vechi, fie că vorbim de noile terminale, aproape 100 de milioane de euro au fost investiţi din bugetul judeţului în acest aeroport. Vom face şi în anii următori alocări de bani acolo unde legea ne permite să finanţăm, dar eu sper ca aeroportul să ajungă pe un profit consistent în anii care vor veni să poată şi din bugetul propriu să-şi dezvolte o parte din infrastructură”, a mai spus Ciceo.

7 milioane de pasageri?

Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, a declarat că instituţia pregăteşte un ”plan ambiţios” de dezvoltare pentru 7 milioane de pasageri.


“În 2010 am aniversat primul milion de pasageri, în decembrie. Această creştere de trafic  a fost posibilă datorită susținerii imense a Consiliului Județean Cluj. Consiliul Judeţean a investit, a crezut în acest aeroport şi suntem mândri că prin acest aeroport judeţul Cluj este prezent la nivel mondial. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la primul zbor de pe această locaţie. Avem peste 47 de destinaţii. Ne apropiem de 3 milioane şi avem potenţial mare de dezvoltare. Avem o creştere de 65%, ne aşteptăm să încheiem anul cu o creştere de 50%. Avem un plan ambiţios de dezvoltare până la 7 milioane de pasageri. Avem în construcţie 3 locuri pentru parcare aeronave, avem un plan de extindere a pistei la 3500 metri, va trebui să contruim un nou terminal, căi de rulare”, a spus Ciceo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter