Actualitate

Paradoxul "La terenuri" (Mănăștur). Deși proprietară, Primăria Cluj nu investește un leu în amenajarea zonei, în schimb aruncă pe geam mii de euro unor asociații pentru activități culturale și artistice

Baza de agrement "La Terenuri" din Mănăștur este acum într-o stare jalnică, după ce a fost lăsată de izbeliște de Primărie. Municipalitatea și-a luat mâinile de pe ea, în ciuda faptului că acum câțiva ani ani a făcut câteva investiții și reamenajări. În schimb, o asociație primește de la bugetul local mii de euro pentru a desfășura activități culturale și artistice într-o zonă plină de gunoaie, un adevărat focar de infecție.

Cine locuiește în Mănăștur, își aduce aminte că, odată, zona "La terenuri" era dotată cu echipamente pentru baschet, fotbal, tenis de câmp, bănci sau mese, dar, ca orice lucru care nu are niciun stăpân, a fost în scurtă vreme distrusă. Acum, la tot pasul întâlnești gunoaie de tot felul, bănci distruse, au rămas câteva picioare de beton cu fiare ieșite în afară, sticle sparte, pe scurt, zona arată ca după bombardament, complet distrusă.

10.000 de euro pentru activități artistice

De câțiva ani, o asociație din Cluj primește bani frumoși de la Primărie pentru a valorifica acest spațiu din cartierul Mănăştur și pentru a-l readuce "într-o stare de spaţiu verde accesibil comunităţii din blocurile din preajmă".


Nu putem să nu ne întrebăm oare pe ce s-au cheltuit și încă se cheltuiesc mii de euro din bugetul local, având în vedere starea deplorabilă a zonei.

În ședința de Consiliu Local de marți, consilierii locali vor aloca 45.000 de lei (10.000 de euro) de la bugetul local pe anul 2017 pentru Asociația Colectiv A în vederea realizării proiectului "Mănăștur responsabil – activități cultural comunitare La terenuri, Cinema Dacia și în cartier".


Referatul privind finanțarea nerambursabilă de la bugetul local nu conține date concrete despre cum vor fi cheltuiți banii, care sunt proiectele care urmează a fi finanțate, doar se rezumă să precizeze că acordă această finanțare proiectelor care "au o continuitate pe plan local și regional, proiecte care promovează imaginea municipiului Cluj-Napoca pe plan național și internațional".

"În analiza proiectelor depuse spre finanțare, Comisia de Analiză a considerat importantă și oportună sprijinirea proiectelor care au ca obiectiv sprijinirea tinerelor talente, organizarea unor eveniment culturale inovatoare, inedite, realizate în spații alternative, creșterea accesului cetățenilor la actul cultural și a gradului de implicare a acestora în acțiuni culturale, promovarea ideii de voluntariat și de implicare civică în rândul tinerilor, activități educaționale și recreative", se arată sec în documentul citat.


Asociația Colectiv A a mai cerut și în anii trecuți sume consistente tot pentru același proiect, în valoare de 189.000 lei, 99.000 lei în 2015 și 90.000 lei în 2016. În 2016, Asociației i s-a aprobat doar 75.000 de lei.

"Pe fondul complicației juridice a terenurilor și a faptului că e blocată în PUG zonă verde, noi am început acum 5 ani o serie de intervenții temporare de a îmbunătății zona, printr-o scenă, printr-un amfiteatru, facem plantări, facem grădinărit, uneori se văd, alteori nu se mai văd după ce trece un sezon. Primăria vine să tundă iarba și să ecologizeze zona când o rugăm, dar ecologizarea în mare parte noi o facem. De trei ani primim finanțări de la Primărie, din păcate, anul acesta am primit mai puțini bani decât anul trecut, nu știu dacă în urma petiției noastre făcută la Primărie prin care ceream o mobilizare mai mare pentru a rezolva situația zonei. Evenimentul nostru central e Zilele Mănășturului, ajuns la cea de-a cincea ediție. Nici curentul nu-l plătește Primăria. Facilităm întâlniri de cartier și mai lucrăm la un spectacol produs de liceeni despre cartierul Mănăștur. Pregătim și evenimentele din toamnă. Cred că la ora actulă nu mai face nimeni ce facem noi în Cluj. Când zona e murdară, se uită tot ce am făcut. De multe ori nu pot numai cetățenii să rezolve lucrurile, fără autorități, orașul nu poate evolua ", spune Lala Panait, coordonator evenimente în cadrul Asociației Colectiv A.


Prea mulți mitocani sau lipsa unei viziuni coerente?

Mircea Olaru-Zăinescu, activist civic și un bun cunoscător al cartierul Mănăștur, spune că în zonă sunt "prea mulți mitocani" ca să poți face ceva durabil și frumos.

"Zona «La Terenuri» nu arată chiar așa de rău, de bine de rău, acele terenuri  mai sunt folosibile, nu așa cum erau acum 15-20 de ani, dar se simte că nu e mână de administrator acolo, că a fost lăsată de izbeliște de Primărie. Acola e un fel de «No man´s land», zona nu are niciun statut juridic. Sunt prea mulți mitocani în zonă ca să poți face ceva care să și rămână. Avem acolo o vecinătate nedorită cu un grup de rromi care și-au făcut în acel loc o tabără permanentă, de ani de zile, și noi îi considerăm principalii vinovați pentru degradarea mediului de acolo, dar nu numai pe ei, pentru că pădurea are destule uscături și în zona noastră, în cartierul nostru. Cei din Colectiv A se străduiesc din greu să mai facă câte ceva acolo, dar nu e treaba loc să facă întreținerea zonei. Ei cer bani de la primărie pentru activități de incitare a spiritului comunitar, de antrenare a comunității în activități de ecologizare, nu cer ei bani strict pentru reamenajarea spațiului. Nici nu ar putea, din punct de vedere juridic, pentru că nu este spațiul lor. Dacă se supără proprietarii, o parte și-au primit statutul de proprietar în urma proceselor, ar putea să le facă necazuri. Primăria și-a luat mâinile de pe hățuri din cauza acestei situații, de teren revendicat, nu au mai investit niciun leu, dar asta e o chestiune care durează de 15 ani", a spus Olaru-Zăinescu.


Concerte și evenimente comunitare

Proiectul local de intervenție "La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur" a debutat în martie 2013 ca o "luptă pentru cea mai mare zonă verde a Mănășturului, un început de trezire civică", cum îl descrie Asociația Colectiv A. De-a lungul vremii, în zonă au avut loc concerte, ateliere de desing sau teatru, evenimente comunitare, o parte din activitățile Zilelor Clujului sau Serilor de vară clujene au avut loc aici. Tot aici se desfășoară și Zilele Mănășturului.

"La terenuri" vs. grădinile din Mănăștur

Dacă spațiul de "La terenuri" arată deplorabil, în spatele garajelor de pe strada Parâng oamenii și-au amenajat grădini foarte curate, cu garduri împrejmuite, cu straturi de zarzavaturi. Oare același model nu poate fi aplicat și "La terenuri"?

În 2012, candidatul UDMR la Primăria Cluj-Napoca, Eckstein Kovacs Peter, propunea, în programul electoral, proiectul "Grădinile Clujului", care prevede ca municipalitatea să concesioneze parcele de 500-700 de metri pătraţi pe care localnicii să cultive zarzavaturi şi unde "să iasă la aer curat".

Mircea Olaru-Zăinescu spune că aceste modele de grădini au existat și "La terenuri".

"Au fost încercări lângă terenurie de sport, dar au fost desființat. Aceste grădini nu pot fi implementate aici din cauza situației juridice neclare a terenului", a spus activistul civic.

CITEȘTE ȘI

Primăria Cluj “sabotează” Peditel? Zeci de ONG-uri şi fundaţii primesc bani grei pentru proiecte obscure, în timp ce singurul serviciu care oferă asistenţă pediatrică de urgenţă non stop a fost tăiat de la finanţare

Ultimele Stiri
abonare newsletter