monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Primăria Cluj “sabotează” Peditel? Zeci de ONG-uri şi fundaţii primesc bani grei pentru proiecte obscure, în timp ce singurul serviciu care oferă asistenţă pediatrică de urgenţă non stop a fost tăiat de la finanţare

Primăria a publicat lista ONG-urilor care primesc bani de la bugetul local anul acesta. Nu lipsesc eternii abonaţi la banul public, în timp ce asociaţii care derulează proiecte sociale importante apar pe lista celor care ar putea fi săriţi anul acesta de la finanţare din cauza unor documente lipsă, documente care au fost depuse totuşi.

Un exemplu în acest sens este Fundaţia Părinţi din România care a cerut 168.000 de lei pentru serviciul de asistenţă pediatrică de urgenţă Peditel, proiect respins de la finanţare. Motivul: nu a fost depus proiectul narativ. Cu alte cuvinte, consilierii locali din Comisia pentru învăţământ, cultură şi societatea civilă, cei care decid cui şi cât alocă, au avut nevoie să citească o compunere despre modul cum vor fi cheltuiţi banii pentru a da undă verde proiectului.

Este nevoie de o nouă linie de gardă

Cristina Grigore, director executiv la Fundaţia Părinţi din România, a declarat pentru Monitorul de Cluj că banii ceruţi de la primărie ar fi urmat să fie folosiţi pentru plata medicilor după înfiinţarea unei noi linii de gardă, deoarece medicii actuali nu mai fac faţă apelurilor.


“Se pare că nu am avut dosarul complet. Nu am primit finanţare pentru că nu aveam raportul narativ. Ce înseamnă? Documentul prin care noi trebuia să justificăm ce am cerut, în care spuneam ce vrem să facem cu banii pe care îi primim. Ce le-am cerut lor era să plătească o parte din medicii de gardă.  Nu ştiu când va fi a doua fază pentru că nu ne-a anunţat nimeni (n.red. de depunere a cererilor pentru finanţare nerambursabilă de la primărie). Ar fi mai simplu dacă primăria ar reuşi să verifice înainte dosarele, eu l-am verificat de două ori şi mie îmi apăreau bifate şi trimise toate documentele. E posibil să-mi fi scăpat mie. Nu ne descurcăm cu plata medicilor pentru linia a doua de gardă. Noi nu avem ce face, din aprilie introducem linia a doua de gardă. Ne mai trebuie vreo 4 medici să avem 18 medici. Nu mai facem faţă. În weekend e jale. Luni am avut aproape 200 de apeluri.  Noi am primit bani de la primărie în 2015 şi anul trecut am primit bani pentru proiecte micuţe, 20.000 de lei pentru ambele proiecte.  Noi nu suntem abonaţi la banii primăriei, dar pe noi proiectul ne costă 15.000 de euro lunar să funcţionez. Toată lumea spune ce frumos e proiectul, dar nimeni nu se întreabă de unde vin aceşti bani, de undeva trebuie sa facem rost de bani”, a spus Grigore.

Serviciul Peditel, care oferă sfaturi medicale pediatrice de urgență prin telefon, disponibil non-stop la numărul 1791, a preluat 27.783 de apeluri din toată țara în perioada februarie 2016-ianuarie 2017. Acest serviciu este operat de medici specialiști și se adresează oricărui părinte care dorește să obțină un sfat medical pentru afecțiuni fără risc vital pentru copilul său.


Artiştii din Fabrica de Pensule, finanţări pe bandă rulantă

Mai multe organizaţii culturale, toate desprinse sau din Fabrica de Pensule, primesc în schimb bani grei de la bugetul local pentru aproape aceleaşi tipuri de proiecte.

Recent, mai mulţi artişti de la Fabrica de Pensule au părăsit clădirea şi şi-au înfiinţat noi asociaţii, nemulţumiţi de faptul că, spun ei, Federaţia Fabrica de Pensule, din care au făcut odată parte, i-a folosit “în scopul atragerii de finanţări de sute de mii de euro, de care au profitat alţii, persoane animate de agende politice interesate mai degrabă de acapararea imaginii colective decât de promovarea produselor culturale”.


Astfel, în acest moment la Fabrica de Pensule activează patru organizaţii culturale Fundaţia AltArt, Asociaţia Colectiv A, Asociaţia GroundFLoor Group şi Asociaţia Arta Capoeira. Primele două au primit finanţare de la primărie, alături de Federaţia Fabrica de Pensule.

Ceilalţi artişti care au plecat au înfiinţat Federaţia Galeriilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule (FGAFP), care, de asemenea, a primit finanţate de la primărie.


În total, ambele tabere primesc de la primărie 590.000 de lei (peste 131.000 de euro), după cum urmează:  Asociaţia Colectiv A pentru festivalul Temps D’Images 70.000 de lei, Federaţia Fabrica de Pensule pentru Fabrica de Pensule 320.000 de lei, Federaţia Galeriilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule 190.000 lei, Asociaţia Artiştilor din Fabrica de Pensule 80.000 de lei, Fundaţia AltArt 50.000 de lei

Jurnalişti, abonaţi la bani publici

În şedinţa de Consiliu Local din 4 aprilie se va dezbate şi se vor vota alocările către aosciaţii şi ONG-uri, urmând să primească bani, printre alţii, Asociaţia Culturală Eikon pentru Festivalul Internaţional de Carte Transilvania - 150.000 de lei, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj -  60.000 de lei, Asociaţia Ansamblul Folcloric Mărţişorul pentru realizarea proiectului Mărţişorul în lume - 75.000 lei, Asociaţia Centrul Cultural Clujean - 850.000 de lei, Asociaţia Tineri pentru Transilvania pentru Zilele Studenţilor - 100.000 de lei, Federaţia Tinerilor din Cluj pentru Cluj Never Sleeps - 70.000 de lei.


Centrul Cultural Clujean (CCJ) este fosta Asociaţie Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană care şi-a pierdut însă obiectul de activitate prin pierderea titlului de Cluj Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă scopul nu a fost atins, proiectul continuă pentru a promova cultura, spun membrii CCJ, drept pentru care Asociaţia primeşte aproape un million de la bugetul local.

De asemenea, vor mai primi bani jurnaliştii Tiberiu Fărcaş prin intermediul Asociaţiei Clujul Cultural pentru Cluj Blues Fest - 55.000 de lei şi Claudiu Pădurean prin Asociaţia Cluj Today pentru editarea unei reviste - 65.000 de lei.

Cotoc, eternul abonat la bani publici nu va primi finanţare. Deocamdată

Eternul abonat la banii clujenilor, Decebal Cotoc, nu va mai primi anul acesta finanțare nerambursabilă de la bugetul local pentru evenimentele pe care le organizează. După ce fundația pe care o conduce, J.M. Keynes, a cerut cei mai mulți bani de la bugetul local, 2,5 milioane de lei, Primăria Cluj-Napoca a tăiat-o de pe lista de finanțări. Acesta a cerut nu mai puțin de 2.475.000 de lei pentru organizarea festivalului rock „ We are rocking the city”. Cotoc a fost refuzat de la finanțare deoarece are datorii la bugetul de stat.

Un alt etern abonat la banii publici, Ion Novăcescu, prin fundația Armonia, nu se regăsește pe lista finanțărilor.

Cine a împărţit banii

Din Comisia pentru învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societatea civilă care decide cum se împart banii ONG-urilor și fundațiilor fac parte Anna Horvath (președinte), care în prezent este urmărită penal pentru fapte de corupție și consilierii locali Mihaela Suciu, Rareș Ferdean, Ioan Sabin Sărmaș. Monitorul de Cluj publică adresele de mail ale comisiei care a împărţit banii pentru ONG-uri, pentru ca voi, cititorii, să le scrieţi aleşilor locali şi să le transmiteţi ce proiecte ar fi trebuit să primească finanţare şi care nu: anagy73@yahoo.com, mihaelapunct@yahoo.com, rares.ferdean@gmail.com, sabin.sarmas@gmail.com. Adresele de mail şi numerele lor de telefon se regăsesc şi pe site-ul Primăriei Cluj.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că cei care nu se regăsesc pe lista de finanţări îşi pot completa dosarul pentru a intra în faza a doua a finanţărilor care nu se ştie deocamdată când va avea loc sau câţi bani vor mai rămâne.