Actualitate

Un ONG maghiar agită spiritele înainte de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Mesaj TRANŞANT către Emil Boc: Să nu participaţi

Mii de persoane sunt aşteptate să participe pe 15 martie la Cluj-Napoca, de Ziua Maghiarilor de Pretudindeni, la o ceremonie care va include, cel mai probabil, discursuri şi depuneri de coroane de flori. În urmă cu trei ani, primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenţi. Acum, acestuia i s-a interzis participarea la eveniment.

Asociaţia Musai-Muszáj îi cere primarului Emil Boc să nu participe la eveniment dacă nu va amplasa plăcuţe bilingve la intrările în oraş.

“Cu prilejul comemorărilor din 15 martie mișcarea Musai-Muszáj vă adresează rugămintea ca, în caz că veți înainta recurs împotriva deciziei Tribunalului care obligă Primăria la amplasarea plăcuțelor multilingve, să nu participați la manifestare doar pentru a vă lăsa aplaudat degeaba. Noi contăm pe prezența dumneavoastră în 15 martie. Credem că în spiritul moștenirii culturale a orașului pe lângă Cluj-Napoca și Kolozsvár și inscripția Klausenburg trebuie să figureze pe indicatoare. Mișcarea Musai-Muszáj se așteaptă de la dumneavoastră să anunțați această decizie”, transmit cei de la Musai-Muszáj.


Tribunalul Cluj a decis pe 21 februarie să îl oblige pe primarul Emil Boc să amplaseze plăcuţe indicatoare la intrările în Cluj-Napoca şi cu denumirea în limba maghiară a oraşului, Primăria urmând să facă recurs.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

abonare newsletter