Actualitate

Pomii de pe Avram Iancu, TĂIAȚI ILEGAL! Garda de Mediu: Proprietarii NU AVEAU AUTORIZAȚIE

Scandalul tăierilor de arbori seculari din centrul Clujului este departe de a fi încheiat. Garda de Mediu verifică legalitatea emiterii autorizației de construire pentru hotel, după ce Ministerul Culturii a transmis Primăriei Cluj-Napoca încă din 2008 că "lucrarea nu se avizează".

Locatarii unui imobilul istoric de pe strada  M. Kogălniceanu nu renunță la luptă după ce au anunțat că pe strada Avram Iancu au loc tăieri abuzive de arbori, distrugând  astfel un monument natural al Clujului, pentru a face loc unui hotel.

Pe fir a intrat și Garda Națională de Mediu care a cerut imperativ Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj să verifice legalitatea emiterii autorizației de construire din octombrie 2015 pentru imobilul cu funcțiune hotel, "inclusiv a actelor care au stat la baza emiterii precum și verificarea respectării procentului de ocupare a terenului".


"După răspunsurile evazive oferite de Primăria Cluj-Napoca și Agenția de Protecție a Mediului Cluj la sesizările noastre, prin care se aruncă responsabilitatea de la o instituție la alta, avem în sfârșit o adresă a Gărzii Naționale de Mediu Cluj prin care se lămuresc unele aspecte referitoare la aceste tăieri abuzive de arbori seculari în centrul Clujului Medieval, în sensul că aceasta face lumină referitor la statutul pe care îl are acea grădină situată la adresa strada Avram Iancu nr. 21-23: un spațiu verde situat lângă zidul cetății medievale a Clujului cu un conținut de 33 de arbori seculari", spune asociația de proprietari care a făcut plângerea.

Potrivit acestora, Garda Forestieră Cluj, Inspectoratul de Poliție Cluj și Parchetul Cluj au început o anchetă pentru lămurirea situației.


 "Noi, proprietarii imobilului situat pe strada M. Kogălniceanu nr. 8 suntem șocați și revoltați de reacția Primăriei Cluj-Napoca și a Agenției Naționale de Protecția Mediului Cluj care încearcă prin orice mijloace să se disculpe și să arunce responsabilitatea la alte instituții, în loc ca măcar în ultima clipă să remedieze o situație care este absolut incredibilă într-un oraș care a candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021", mai spun aceștia.

Asociația de Proprietari mai cere Consiliului Local și primarului Emil Boc să suspende sau să anuleze autorizația de construire.


"Am consultat mai mulți arhitecți de renume din orașul nostru și cu toții sunt stupefiați de ce se întâmplă acolo pe strada Avram Iancu nr. 23-25. Cu toții știu de această grozăvie de proiect: hotel 2S-D-P-2E-2ER, cu o înălțime de la sol de 21 metri, 88 de camere și 4 săli de congres, proiect care a început să fie introdus în ședințele de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca începând cu anii 2005-2006 și a fost respins de nenumărate ori din cauza gravelor probleme pe care le avea. Faceți toate demersurile de suspendare-anulare a acestei autorizații de construire nr. 1218/05.10.2015 și de readucerea a acestei grădini la statutul de spațiu verde", au conchis locatarii din zonă.

CITEȘTE ȘI


Primăria aruncă „pisica” la Agenţia de Mediu în cazul arborilor tăiaţi de pe strada Avram Iancu

CITEȘTE ȘI


GALERIE FOTO Apel disperat al unor locatari: "arbori seculari din centrul Clujului, retezaţi ILEGAL pentru construirea unui hotel"

CITEȘTE ȘI

Primele măsuri luate de autorităţi după tăierile de arbori din centrul istoric al Clujului

abonare newsletter