Actualitate

GALERIE FOTO Apel disperat al unor locatari: "arbori seculari din centrul Clujului, retezaţi ILEGAL pentru construirea unui hotel"

Locatarii unui imobil istoric situat in str. M. Kogalniceanu fac un apel disperat la instituţiile locale pentru a opri tăierile de arbori seculari care se fac în zonă zilele acestea. Oamenii şi-au luat avocat şi susţin că tăierile de copaci sunt ilegale şi că e distrus astfel un monument natural al Clujului.

Potrivit asociaţiei de proprietari "această grădină a fost prima Gradină Botanică a Clujului după care a fost Gradina Prefecturii. Acolo există cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania 150-200 ani conform specialiştilor USAMV şi Fac. de Biologie UBB, care este acum un ciot de 2-3 metri. Această Gradină este lipită de imobilul nostru care este construit pe vechiul zid de apărare al cetăţii medievale a Clujului. Am sunat la 112 dar Poliţia Cluj şi Poliţia Locală ne-au spus că există toate avizele necesare pentru aceste acţiuni.

Există o AC nr. 1218 din 05.10.1015 emisă de Primăria Cluj pentru construire a unui hotel 2S-P-2E-2ER la acestă adresă, pt. care există o acţiune de anulare în instanţa la Tribunalul Cluj nr. 940/117/2017 .
Ne-am informat în legatură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această gradină este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi de asemenea ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Gradină Botanică Publică. Se pare ca la dosar există o expertiză pentru aceşti arbori din care ar reieşi că aceştia sunt bătrâni şi putrezi. A se vedea fotografiile care contrazic acest lucru.
Investigând avizele care au fost primite pentru aceasta AC emisă de Primăria Cluj cu ajutorul avocatului care ne reprezintă, am realizat că proprietarii imobilului de pe str. A, Iancu 23-25 s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25 după care au alipit terenurile de pe str. A. Iancu 19-25, şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea AC emisă de primărie.
Suntem in situaţia disperată în care suntem nevoiţi să facem o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj şi să sesizăm Instituţiile Statului: Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Garda Forestieră, Primăria Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, presa locală şi mai ales Prefectura Cluj, având în vedere că această grădină istorică a fost cândva «Grădina Prefecturii Cluj» iar la nr. 19 este «Casa Călăului» care a fost demolată fară nici un fel de autorizaţii în urma unui incendiu”, se arată în scrisoarea oamenilor.


Patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome, în umbra afacerii

Primăria Cluj-Napoca a elibrat, în data de 5 octombrie 2015, autorizaţia de construire pentru controversatul hotel de pe strada Avram Iancu, al cărui beneficiar este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe, patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca, unitate hotelieră oferită ulterior cadou de nuntă fiului său, Dumitru Ghişe Jr.

În realitate, conform presei locale, şi proiectul hotelului de pe Avram Iancu este controlat tot de Ghişe. Acesta va fi amplasat la nr.23-25, având un regim de înălţime S+P+2E+E.


Primele informaţii despre acest proiect au apărut în 2009, atunci când beneficiarii Dumitru şi Rafila Rodean propuneau arhitecţilor de la societatea Transform un ansamblu multifuncţional cu hotel şi sală polivalentă. Proiectul iniţial a fost respins, însă consilierii locali au aprobat în mai 2010 un hotel de 4 etaje, pe o suprafaţă de 2.658 mp.

În iulie 2010, forul local aproba Planul Urbanistic Zonal pentru strada Avram Iancu, nr.19-25: la numărul 19 se afla celebra Casă a Călăului, la nr.21-23 se afla clădirea fostei familii nobiliare Bethlen, iar pe amplasamentul viitorul hotel s-a aflat prima grădină botanică a oraşului, acolo unde încă mai existau arbori seculari.


În septembrie 2013 aleşii locali au dat avizul de urbanism pentru “construirea unui imobil cu funcţiune hotelieră, amenajări exterioare, racorduri şi branşamente”, asta chiar dacă nu aveau şi avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Cluj.

Decizia a dus la un adevărat scandal în vara lui 2014, atunci când a început demolarea clădirii de pe Avram Iancu, nr.25, propusă spre calsificare ca monument istoric cu doar câteva zile înainte.


Instituţiile aruncă pisica de la una la cealaltă.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, există atât autorizaţie de demolare, cât şi de construcţie pentru amplasament.

abonare newsletter