Actualitate

Realitatea politică autohtonă, subiect de workshop teatral la Cluj. Înscrierile, până duminică

Dramaturgul Nicoleta Esinencu (foto), din Republica Moldova, fondatoarea unui non-conformist teatru independent „teatru-spălătorie” din Chişinău, va susţine luna viitoare la „Reactor” un atelier de scriere dramatică pornind de la realităţi din Cluj şi din România.

FOTO Vasile Botnaru (RFE / RL) FOTO Vasile Botnaru (RFE / RL)

Nicoleta Esinencu, dramaturg și fondator al teatrului independent de la Chișinău „teatru-spălătorie”, se va afla în luna martie la Cluj în cadrul unei rezidenţe artistice oferite de Asociația Reciproca, în cadrul celei de-a treia ediție a proiectului Focus Atelier, intitulată „Focus Atelier 360°”. „Timp de o lună de zile Esinencu va documenta istorii personale ale clujenilor și tranziția politică pe care au cunoscut-o, rămânând ca în finalul rezidenței să finalizeze un text dramatic publicat în luna noiembrie”, arată reprezentanţii Asociaţiei Reciproca, într-un comunicat transmis presei.

Cui se adresează

Nicoleta Esinencu va susține la centrul de teatru contemporan „Reactor”, atelierul de scriere dramatică „De la propagandă la post-adevăr. Istorii personale și mărturii din/despre România”, între 10 - 17 martie  și  29 - 30 martie.  Atelierul se adresează tuturor celor interesați de formele noi de a scrie teatru politic și constituie un bun prilej pentru participanţi de a înțelege ce este teatrul politic, teatrul documentar si teatrul bazat pe istorii personale, arată organizatorii workshop-ului. Se va pune accent pe importanţa documentării şi arhivării, iar cei care vor lua parte la atelier vor lucra un text colectiv care va fi citit în lectură publică la final de martie.


Probleme din Cluj şi din România

„Vom vorbi despre probleme și momente politice din România sau chiar din Cluj, momente care au fost prezentate, văzute sau interpretate în mod diferit. Vom depista evenimente comune văzute cu ochi diferiți. Aceleași istorii percepute diferit” explică Nicoleta Esinencu. Participanţii vor fi implicaţi în strângerea de interviuri şi mărturii şi vor avea ocazia să confrunte împreună cu trainerul invitat ficţiunea şi realitatea, cu ajutorul unor concepte ca memorie, propaganda, post-adevăr.

Cum te poţi înscrie

Cei interesați se pot înscrie până în 26 februarie, completând fișa de înscriere de pe site-ul focusatelier.ro, respectiv de pe pagina de Facebook Focus Atelier Cluj. Cei selectați vor fi anunțați prin mail până pe data de 02 martie 2017. Cea de-a treia ediție a Focus Atelier este co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural. 

Etichete: inscrieri reactor
Ultimele Stiri
abonare newsletter