Actualitate

Expoziţie pe tema genocidului romilor şi dezbatere, la Muzeul de Artă

Expoziția „Genocidul împotriva Rromilor – Amintiţi-vă să rezistaţi / Genocide against Roma – Remember to resist /” va fi vernisată luni după-masă, de la ora 18, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

În imagine, romi deportaţi în două lagăre de concentrare din Croaţia, în 1942. FOTO Unitated States Holocaust Memorial Museum / ushmm.org În imagine, romi deportaţi în două lagăre de concentrare din Croaţia, în 1942. FOTO Unitated States Holocaust Memorial Museum / ushmm.org

Peste alte două zile, miercuri, 18 ianuarie, de la ora 18, va avea loc o dezbatere cu acelaşi titlu, care va aborda totodată şi problemele cu care se confruntă comunitatea de la Pata Rât

Expoziţia de panouri comemorează persecuţia rromilor din România din timpul celui de-al doilea Război Mondial şi va fi deschisă între 16 - 29 ianuarie 2017.  Manifestarea fce parte dintr-un proiect internaţional şi multietnic la care au colaborat tineri din Ucraina, Germania şi România, atât de de origine rromă cât şi non-rromă.


„Nucleul proiectului a fost constituit de o călătorie din Bucureşti spre teritoriul din sudul Bugului, o regiune care s-a aflat sub ocupaţie românească între anii 1941 şi 1944, numită pe vremea respectivă Transnistria. Tinerii au luat interviuri supravieţuitorilor deportărilor, deportări care au afectat mai mult de 25.000 de rroma din România, și unor martori din Ucraina, care și-au împărtăşit memoriile referitoare condiţiile grele de viaţă ale deportaţilor (dintre care jumătate au murit)”, explică reprezentanţii Muzeului de Artă din Cluj.

Expoziţia îşi propune să reflecte experienţele supravieţuitorilor și percepţia populaţiei locale ucrainene, în a cărei vecinătate au fost plasați deportaţii rromi. De asemenea vor fi prezentate informaţii de fundal despre persecuţie, precum şi reflecţiile personale ale participanţilor tineri din proiect.


Titlul „Amintiţi-vă să rezistaţi” se referă la cel de-al doilea scop al proiectului: cel de a încuraja rezistenţa împotriva oricărei forme de discriminare rasială. Vor vorbi profesorul universitar Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Marina Koren, membră a echipei de la „Bildungswerk für Friedensarbeit” (Berlin), ONG coordonator al proiectului şi Ciprian Ioaniţa, participant la proiect (Feteşti).

Ulterior expoziţiei, miercuri 18 ianuarie, de la ora 18, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj va avea loc o discuţie publică despre problemele abordate de expoziţie, respectiv despre condiţiile de la Pata-Rât.

abonare newsletter