Actualitate

RETROSPECTIVĂ Cluj: 2016, anul manifestărilor culturale şi sportive. Nume sonore, urmărite penal sau condamnate

Anul 2016 a fost pentru Cluj unul al manifestărilor culturale, cu marile festivaluri de muzică şi film -UNTOLD, TIFF şi Electric Castle - dar şi unul al competiţiilor sportive importante.

Echipele naţionale de fotbal, handbal, tenis şi baschet au participat, în 2016, la competiţii importante organizate în Sala Polivalentă şi pe stadionul Cluj Arena, manifestări care anunţă cel mai important eveniment sportiv organizat în România ultimilor ani, Campionatul European de baschet 2017, care va avea loc la Cluj-Napoca.

Pe 31 august, Federaţia Internaţională de Basket (FIBA) a inaugurat, la Cluj-Napoca, Istanbul, Helsinki şi Tel Aviv, câte o construcţie specială de 16 metri lungime prin care marchează începerea numărătorii inverse de un an până la startul Campionatului European de Baschet, ale căror grupe se vor desfăşura în cele patru oraşe. Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a declarat, cu ocazia dezvelirii construcţiei inscripţiei #EuroBasket2017, că evenimentul din 2017 este cel mai important moment sportiv al României ultimilor 30 de ani. Construcţia este amplasată în zona centrală a Clujului, ea are 16 metri lungime, doi metri înălţime şi cântăreşte 20 de tone.


Sportul clujean a performat în anul care se încheie şi prin judoka Alexandru Bologa, care a obţinut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro şi care, pentru performanţa sa, a fost premiat cu 3.000 de lei de către Consiliul Judeţean Cluj. Alex Bologa este primul judokan în totalitate nevăzător din România care a câştigat o medalie la Jocurile Paralimpice.

Tot în domeniul sportului, pe 16 septembrie, reprezentanţii UEFA au înmânat Federaţiei Române de Fotbal (FRF) şi preşedintelui Răzvan Burleanu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Cluj, premiul Comisiei HatTrick a UEFA pentru proiectul “Fotbal şi feminitate”, care a contribuit la dezvoltarea fotbalului feminin românesc.


Institutul Inimii Niculae Stăncioiu din Cluj-Napoca a marcat, pe 18 noiembrie, împlinirea a 25 de ani de la prima operaţie pe cord deschis realizată în localitate.

Pe 7 octombrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decidea ca deputatul Adrian Gurzău să fie cercetat în libertate sub control judiciar în dosarul Carpatica Asig. Potrivit DNA, în perioada 8 aprilie 2015 - 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru şi, începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă unde deputatul era administrator şi SC Carpatica Asig SA. În schimbul acestor promisiuni şi încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Aceasta ar fi constat în influenţarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.


Pe 20 decembrie, Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

Pe 26 octombrie, Mihaiela Cordoş, soţia senatorului Alexandru Cordoş, a fost condamnată de Curtea de Apel Cluj, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. În iunie 2015, procurorii DNA Cluj au trimis-o în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Mihaiela Cordoş pentru trafic de influenţă, iar pentru soţul ei, senatorul Alexandru Cordoş, şi fiica lor, Andreea, au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor. Conform DNA, în 2010, Mihaiela Cordoş ar fi primit de la o persoană 500 euro pentru ca, prin influenţa pe care a pretins că o are asupra membrilor comisiilor de corectare/ evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, să intervină pe lângă aceştia în scopul obţinerii, pentru respectiva persoană, a unui post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată.


Pe 7 iunie, Procurorii DIICOT au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Arpad Paszkany, acţionar majoritar la Clubul CFR 1907 Cluj, şi Iuliu Mureşan, preşedintele clubului, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, toate în formă continuată. Procurorii susţin că, în perioada 2008 - 2013, persoane din cadrul societăţii comerciale care deţine clubul de fotbal CFR Cluj 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a banilor clubului, şi-au însuşit suma totală de aproximativ 10 milioane euro din patrimoniul SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA. Iuliu Mureşan a avut calitatea de administrator al clubului, iar faptele reţinute în sarcina acestuia l-au avut ca principal beneficiar pe Arpad Paszkany, susţin procurorii.

Pe 6 septembrie, liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost prezentat unei instanţe a Curţii de Apel Cluj, unde va fi judecat într-un dosar de trafic de persoane. Alături de Gregorian Bivolaru urmează să fie judecaţi alţi 19 de inculpaţi. În aceeaşi cauză, Tribunalul Cluj l-a achitat în 2015, într-un dosar instrumentat de DIICOT şi trimis în judecată în anul 2007.


Anul 2016 a fost pentru Cluj-Napoca şi unul al accidentelor spectaculoase. Pe 7 ianuarie, un avion aparţinând companiei aeriene Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti către Barcelona, cu escală la Cluj, şi care avea peste 100 de pasageri la bord, a ieşit de pe pista Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj în timpul manevrelor de aterizare, fără să fie înregistrate victime.

Pe 17 octombrie, paraşutistul Vlad Lupaş a murit după ce a căzut liber dintr-un avion, de la 3.000 de metri altitudine. Vlad Lupaş avea 400 de salturi la activ şi cercetările arată că paraşuta de rezervă i s-a deschis accidental în timp ce se afla în avion, trâgându-l afară. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

În ceea ce priveşte politica, la nivelul judeţului Cluj a fost anul în care PNL şi PSD au luptat de la egal la egal pentru voturile electoratului clujean. PNL şi PSD sunt principalele partide din judeţul Cluj, din punct de vedere al voturilor şi mandatelor de aleşi locali obţinute la alegerile din 5 iunie. Şi la alegerile parlamentare din 11 decembrie, organizaţiile PNL şi PSD au avut cele mai multe mandate de parlamentar în judeţul Cluj, câte patru.

abonare newsletter