Actualitate

Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, pentru prima dată împreună într-o expoziţie la Aeroportul Cluj - GALERIE FOTO

Peste 300 de fotografii, 28 de machete şi foarte multe ştiri inedite despre pionierii aeronauticii române, Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă pot fi văzute la Aeroportul Cluj într-o expoziţie deschisă cu ocazia Zilei Internaţionale a Aviaţiei Civile.

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj şi Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj au organizat miercuri vernisajul expoziţiei “Istoria industriei aeronautice din România. Priorități românești în aviația mondială” în corpul de legătură dintre cele două terminale de pasageri ale aeroportului. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 18 aprilie 2017.

“În ceea ce priveşte aviaţia militară şi civilă, aeroportul a funcţionat începând din anul 1917 pe această locaţie, anul viitor vom avea 100 de ani. Ne bucurăm că suntem un centru aviatic important pentru România şi pentru această parte a Europei. Dacă anul acesta facem aproape 2 milioane de pasageri, în 2017 ne vom apropia de 3 milioane. Este nu numai un centru aviatic important, dar are efecte directe şi indirecte foarte mari. Prin aeroport, prin aceste terminale, pasagerii şi cu cei care îi conduc şi aşteaptă vor trece peste 6 milioane de oameni”, a spus David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj cu ocazia deschiderii expoziţiei.


Cu această ocazie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vakar Istvan a vorbit şi despre importanţa construirii unui muzeu al aviaţiei, discuţie care durează de cel puţin doi ani fără rezultate concrete.

“Îmi doresc şi eu să ieşim din umbră. Deşi am început de vreo doi ani demersurile, eu sper să facem acel muzeu pe care ni-l dorim, să-l facem aici pentru că tot ce vedem aici ţine de cultura acestui spaţiu. Aviaţia are o tradiţie foarte frumoasă. Şi cei din străinătate învaţă despre aviaţia românească, despre inventatorii din aviaţia românească. Noi, din păcate, uităm să apreciem îndeajuns aceste demersuri. Felicit totodată şi aeroportul pentru că este un pol de dezvoltare, un motor de dezvoltare al Clujului.  Tot ce înseamă Clujul şi această parte a Transilvaniei sunt ferm convins că nu ar putea să ajungă la o astfel de dezvoltare economică dacă nu ar avea acest aeroport şi n-ar avea acest management prin care să poată, în condiţiile pe care le avem, să treacă de 2 milioane de pasageri. La acest moment nu suntem destul de bine pregătiţi pentru tot ce înseamnă dezvoltare, dar împreună vom putem face mărirea terminalelor, mărirea pistei şi tot ce avem nevoie pentru dezvoltarea judeţului şi a acestei porţi a Transilvaniei”, a spus Vakar Istvan.


Preşedintele Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii Cluj, Laurenţiu Buzenchi, spune că vizitatorii expoziţiei pot vedea toată gama de aeronave construite de Aurel Vlaicu.

“Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile. Cu acest prilej am organizat această expoziţie care întruneşte istoria industriei aeronautice române. Expoziţia reuneşte peste 300 de fotografii, 28 de machete, foarte multe ştiri inedite pentru marea majoritate dintre cei care vor viziona această expoziţie. Mă refer în principal la priorităţile româneşti în aviaţia mondială şi care trebuie să ajungă la cunoştinţa publicului. Avem special toată gama de aeronave construite de Aurel Vlaicu, planorul Vlaicu 1, Vlaicu 2 şi Vlaicu 3, avem avionul lui Henri Coandă, primul avion propulsat cu reacţie”, a spus Buzenchi.


La vernisajul expoziţiei a luat parte şi Gheorghe Coman, profesor în domeniul aeronauticii şi inginer de aviaţie, care a împlinit astăzi vârsta de 85 de ani şi care s-a ocupat să-i aducă împreună pe Vuia, Vlaicu şi Coandă în expoziţie.

“Împlinesc 85 de ani chiar azi şi nu puteam să nu fiu alături de prietenii mei din aviaţie, aici la Cluj, mai ales că este şi Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile. M-am ocupat de istoria aeronauticii române, şi în mod special de această istorie care începe în anul 1900. Şi m-am ocupat în mod special de acei pionieri, precursori ai aeronauticii române, Vuia, Vlaicu, Coandă. De aceea am şi adus aici macheta lui Vuia, machete de Aurel Vlaicu, de fapt, întreagă opera a lui Vlaicu, începând cu planorul Vlaicu, Vlaicu 1, Vlaicu 2, Vlaicu 3 cu care trebuia să zboare, dar din păcate, nu a putut să fie gata. Am mai adus anul acesta, să fie colecţia completă, şi macheta avionului Henri Coandă. M-am ocupat de Vuia, Vlaicu, Coandă, dar în mod special de Vlaicu. Am eu anumite motive să mă ocup mai mult de Vlaicu şi motivul de bază este acela că ştiu prin câte necazuri a trecut. La Vlaicu ţin cel mai mult pentru că s-a luptat cu nişte condiţii foarte grele ca să-şi realizeze scopul, acela de a zbura. Am reuşit să avem întreaga colecţie a lui Vlaicu, planorul care anul trecut a lipsit, dar l-am adus acum, este planorul cu care a zburat el prima dată în satul natul. După aceea a realizat Vlaicu 1, după aceea Vlaicu 2 cu care a avut succese remarcabile, inclusiv la Viena în 1912. Cu acel avion, din păcate, a vrut să treacă în zbor peste Carpaţi şi nu a reuşit. Importanţa acestor machete este că ele respectă schiţele lui Vlaicu”, a spus Gheorghe Coman.

Ultimele Stiri
abonare newsletter