Actualitate

Doi clujeni, pe lista Google a liderilor inovaţiei

Google a anunţat publicarea listei celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, în cadrul celei de a treia ediţie a proiectului New Europe 100 (NE100). Doi dintre aceştia sunt clujeni.

Roxana Rugină şi Andrei Dunca. Foto: Facebook Roxana Rugină şi Andrei Dunca. Foto: Facebook

România are zece nominalizări pe lista ediţiei 2016. Domeniile în care s-au remarcat reprezentanţii României sunt diverse: de la educaţie si advertising, inginerie, administraţie publică sau securitate.

Fondatorul platformei cumpărate de Facebook cu 500 mil. dolari

Unul dintre cei nominalizaţi este Andrei Dunca, fondatorul platformei LiveRail. Andrei a fondat LiveRail, o platformă de monetizare a reclamelor video online, cumparată în 2014 de Facebook cu 500 de milioane de dolari.


LiveRail este exemplul perfect de startup de succes, însă este şi unul dintre cele puţine care s-au născut în România. A fost fondat în 2007 de către Sergiu Biriş şi Andrei Dunca, alaturi de Mark Trefgarne, cel care a şi condus compania.

Prin 2008, Sergiu Biriş alege să se concentreze pe afacerile online din România, lăsând în grija lui Dunca managementul LiveRail. Este acelaşi an în care compania primeşte o primă finanţare, de tip seed, de 500.000 dolari. În 2010, vine prima rundă majoră, de 3,5 milioane dolari, urmată de o rundă B de 4 milioane dolari în septembrie 2012 şi încă una, de tip C, cu aceeaşi valoare, în iunie 2013.


Compania creşte rapid şi ajunge să devină platforma preferată de publisheri internaţionali mari, precum Conde Nast, DailyMotion, PBS, Hulu sau Vevo, prin care livrează reclame în clipurile video. De-a lungul anilor, LiveRail deschide birouri la Londra, New York şi în zona San Francisco, la doi paşi de sediul Facebook din Menlo Park.

În iulie 2014, succesul companiei pornite la Cluj este parafat prin preluarea de către Facebook contra unei sume estimate între 400 şi 500 milioane dolari, cu tot cu cei peste 170 angajaţi.


Roxana Rugină, ajutorul celor care vor să programeze

Roxana Rugină este fondatorul fundaţiei Simplon România, fundaţie care oferă tinerilor cursuri de programare şi pregătire pentru a deveni dezvoltatori de software. Din 2014, Simplon România a organizat peste 40 de evenimente, cu aproape 2000 de participanţi. În cadrul cursurilor şi cei mici sunt pregătiţi. Astfel participanţii la cursuri învaţă să realizeze produse web foarte rapid.

Roxana Rugină se descria într-un interviu drept o persoană curioasă, ambiţioasă şi dornică tot timpul să înveţe lucruri noi.


Europa de Est are potenţial

„Vrem să prezentăm oameni întreprinzători din Europa Centrală şi de Est, a căror poveşti inspiră, sunt pline de creativitate şi implicare socială. Regiunea noastră poate fi mândră de ai săi dezvoltatori, întreprinzători, oameni de ştiinţă sau cultură. Ei reprezintă forţa motrică a inovaţiei şi viitorului”, a declarat Wojciech Przybylski, preşedintele fundaţiei Res Publica, iniţiatorul proiectului.

Lista finală a celor 100 de nume a fost realizată pe baza nominalizărilor venite din partea partenerilor proiectului şi a publicului. Anul acesta, cea mai mare parte a finaliştilor sunt persoane sau echipe din zona de business (54%) şi social/politică (29%). Alte categorii includ ştiinţa (10%), dar şi media şi cultură (7%).


„Este încurajator să vedem tot mai multe business-uri de succes construite pe baza inovaţiei, născute în Europa Centrală şi de Est. Acest lucru reflectă un potenţial imens în zonă şi arată că tehnologiile şi economia digitala nu sunt o provocare, ci mai degrabă o oportunitate pentru oameni de ştiinţă, antreprenori şi activişti”, a declarat Marta Poślad, Head of Public Policy & Government Relations CEE Google, informează startupcafe.ro.

Proiectul NE100 este organizat de Res Publica împreună cu Visegrad Fund, Google şi Financial Times, şi în cooperare cu importante instituţii din această regiune a Europei.

abonare newsletter