Actualitate

FOTO/VIDEO Surpriză muzicală în filmul câştigător al Marelui Premiu la Cannes, vizionat în premieră la Cluj

Filmul care a încheiat duminică seară mini-festivalul „Les films de Cannes à Cluj-Napoca”, „E doar sfârşitul lumii”, câştigător al Marelui Premiu la celebrul festival în 2016, include o alegere muzicală surpriză pentru publicul român. Peste 2.000 de clujeni au participat la cele trei zile de proiecții.

„Juste la Fin du Monde” / „E doar sfârşitul lumii” (2016, 95′, CAN-FR, Marele Premiu al Juriului și Premiul Juriului Ecumenic, Cannes 2016), în regia lui Xavier Dolan, oferă publicului român o surpriză... muzicală: un fragment din piesa „Dragostea din tei”, a trupei O-Zone, care a făcut furori în România, dar şi în alte ţări europene, este parte integrantă a unei secvenţe de 2-3 minute din film. Melodie „de aerobic” a uneia dintre protagoniste, piesa serveşte drept pretext pentru câteva replici, haioase. „Toţi ştiu piesa”, se adresează fiica mamei, care ştie doar că melodia vorbeşte despre „Picasso îndrăgostit”.

Câştigător al Marelui Premiu – al doilea ca importanţă, după Palm D’Or, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, „E doar sfârşitul lumii”  este povestea lui Louis (Vincent Cassel), scriitor, care după 12 ani de absență, se întoarce înorașul natal, plănuind să-și anunțe familia cu privire la moartea sa iminentă. Destăinuirea lui, realmente dificilă în contextul unei absenţe îndelungi, se întâlneşte cu pre-concepţiile sedimentate deja în mintea celorlalte personaje.


Succes comercial

La rândul ei, piesa trupei O-Zone, "Dragostea din tei", a făcut furori în România și nu numai, după lansarea din 2004, ajungând numărul 1 în 27 de țări din lume, în special în Europa - inclusiv în Franţa, fiind populară inclusiv pe continentul asiatic. La nivel internaţional piesa a fost cunoscută şi ca "Numa numa song", după ce un cunoscut vlogger a promovat-o în această formă. Formația, originară din Republica Moldova, s-a făcut remarcată în anii 2000 în România și pe tărâm european. Melodia a făcut obiectul unor dispute privind drepturile de autor, iar în 2008 celebra cântăreaţă Rihanna a făcut un re-make după această melodie. Deşi au avut un succes uriaş în Europa şi nu numai în 204, cei trei membri ai O-Zone s-au despărţit în 2005, încercând cariere solo. 

În ton cu Londra  

Clujul se poate considera în rând cu marile oraşe ale Europei, din perspectiva filmului amintit. Proiectat în permieră la Cluj duminică seară, „Este doar sfârşitul lumii” a avut cu doar 2 zile înainte premiera absolută la Londra. Actriţa Marilon Cotillard a atras toate privirile la proiecţia de gală, la care a fost prezentă însărcinată fiind cu cel de-al doilea copil, notează The Sun.


Săli pline

Sute de clujeni, în majoritate covârşitoate tineri, au ţinut să profite de oferta cinematografică de invidiat condensată într-un weekend la cinema Victoria, bătrâna sală de proiecţii de pe Bulevardul Eroilor – „singurul cinema de artă din oraş” după cum se auto-intitulează.

Trei dintre filme, I, Daniel Blake, Bacalaureat şi Juste la fan du monde  au avut proiecții sold-oud, cum s-a întâmplat şi la vizionarea de duminică a filmului „Bacalaureat”, regizat de Cristian Mungiu, deşi a mai fost proiectat şi în celelalte două zile. Folosirea Clujului drept destinaţie unde poate ajunge protagonista filmului nu a făcut decât să co-intereseze poate şi mai mult privitorii de filmul câştigător ex-aequo (adică împreună cu o altă peliculă) a premiului pentru regie la Cannes 2016.


Cremă de Cannes

Între filmele care au mai putut fi urmărite la Cluj s-au numărat câştigătorul Palme D’Or, „I, Daniel Blake”, de Ken Loach (2016, 100′, UK), „The Salesman”, de Asghar Farhadi (2016, 125′, FR-Iran, Premiul pentru scenariu și Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2016) sau „La Fille Inconnue”, de Jean-Pierre și Luc Dardenne (2016, 113′, BEL, din competiţia oficială). De asemenea au fost proiectate şi două filme ale non-conformistului regizor Alain Guiraudie – „L’inconnu du lac” şi „Rester vertical”. Regizorul a şi fost prezent de altfel la Cluj, într-un dialog cu publicul, mediat de cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor.

abonare newsletter