Actualitate

Animalele sălbatice fac ravagii în satele din Cluj

Locuitorii satului Muntele Cacovei, din comuna clujeană Băişoara, aflată în zona de munte a judeţului, cer autorităţilor ajutorul după ce au fost semnalate atacuri ale unor urşi şi lupi asupra oilor, vacilor şi caprelor din zonă, fiind distruşi şi câţiva stupi de albine.

Locuitorii spun că sunt speriaţi de faptul că animalele sălbatice nu par să se teamă de oameni şi nici de gălăgia pe care o fac aceştia ca să îi alunge.

Un sătean din Muntele Cacovei, Iuliu Vâtcă, a declarat, luni, că de aproape o lună de zile atacurile sunt aproape constante.


"Avem probleme foarte mari, suntem înconjuraţi şi atacaţi de urşi şi lupi noapte de noapte de aproape o lună. Cineva a adus 11 lupi şi le-a dat drumul din camion, este o haită, intră în gospodăriile şi ne omoară animalele. Nu mai putem scoate animalele afară din grajd, ursul mi-a dus până acum vreo 20 de oi şi le-a mâncat, la un vecin i-au distrus şase stupi de albine, la altul i-a omorât o capră, i-a distrus trei familii de albine şi i-a sărit în spate la o vacă. A mai atacat şi alte vaci. Când a venit ursul la mine am făcut gălăgie, am dat drumul la radio, la cositoare, dar nu s-a speriat. Era la 4 metri de mine, mai avea un pic să sară şi să mă nenorocească. Toată noaptea am aprins focuri şi am strigat, nici voce nu mai avem. Trebuie să vină cineva să ne ajute, de la Primărie, de la Prefectură, să ia măsuri, să vină pădurarii de la Ocolul Silvic să-i împuşte”, a spus Vâtcă.

Potrivit acestuia, oamenii din sat se tem şi pentru siguranţa copiilor lor, în condiţiile în care luna viitoare începe şcoala, iar elevii trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure, circa 2,5 kilometri până la microbuzul şcolar.


"Cine poate să îi însoţească în fiecare zi până la microbuz şi apoi înapoi spre casă? Dar ce poate face un om împotriva unui urs care când se ridică în două picioare îi mai înalt ca omul şi gros peste mijloc cât un cal? În ultimii zece ani nu am mai avut probleme cu urşii şi lupii, am putut să ne creştem liniştiţi animalele. Acum am ajuns să stăm cu parul în mână de seara până dimineaţa, dar nu ştiu cât mai putem rezista aşa”, a spus acesta.

O ursoaică şi doi pui au fost văzuţi şi în staţiunea Muntele Băişorii, în zona unei pensiuni, căutând prin gunoaie, dar şi în zona cabanei Palatului Copiilor Cluj.


Localnicul a precizat că nu au avut loc asemenea atacuri ale animalelor sălbatice în ultimii zece ani, iar în ultimele săptămâni oamenii au ajuns să se teamă foarte mult.

La rândul său, primarul comunei Băişoara, Minodora Luca, a spus că va lua măsurile necesare pentru a-i ajuta pe săteni şi că în acest sens va lua legătura cu pădurarii de la Ocolul Silvic.

abonare newsletter