Actualitate

Timbre speciale la 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș

Anul 2016 marchează împlinirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, ocazie cu care Romfilatelia introduce în circulație o emisiune filatelică tematică, din seria Orașele României, dedicată municipiului Cluj-Napoca.

Romfilatelia oferă colecționarilor patru timbre aniversare disponibile începând de vineri, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei reproduce imaginea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului, “una dintre cele mai frumoase construcții ale municipiului Cluj-Napoca, aceasta fiind ctitorită în perioada păstoririi episcopului Nicolae Ivan”, potrivit unui comunicat de presă.


“Catedrala a fost construită în plan treflat și este specifică arhitecturii tradiționale ortodoxe românești, cu bogate reliefuri cioplite în piatră, motive geometrice și florale. Frescele poartă semnăturile lui Anastasie Demian și Catul Bogdan”, se precizează în documentul citat.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei reproduce imaginea Bastionului (Turnul) Croitorilor, ce a fost denumit după breasla croitorilor din Cluj, “care l-a întreținut și a avut sarcina pazei orașului în acel punct, fiind cel mai mare turn de apărare al orașului care s-a păstrat integral. Turnul reprezintă colțul de Sud-Est al cetății medievale, ridicate începând cu secolul al XV-lea. Între 1627 și 1629, fortificația a fost reconstruită în forma în care o putem admira și în prezent”, mai spun reprezentanţii Romfilatelia.


Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei reproduce imaginea Teatrului Național „Lucian Blaga” și a Operei Române.

Timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei reproduce imaginea Universității „Babeș – Bolyai”.


“Evoluția Clujului până la statutul de «oraș comoară» și prim oraș al Transilvaniei, așa cum era considerat la început de secol XVI, a înregistrat un moment istoric de primă importanță în anul 1316, atunci când este ridicat la rangul de «oraș». Prima sa atestare documentară apare însă în prima jumătate a secolului al II-lea d.H., când geograful grec Ptolemeu pomenește această importantă localitate a Daciei romanizate. În timpul împăratului Hadrian, așezarea capătă statutul de capitală a provinciei, devenind apoi «Colonia Aurelia Napoca». Ieșirea Clujului de sub stăpânirea episcopiei romano – catolice a avut loc în 1316, când izbucnea războiul civil dintre Regele Carol Robert de Anjou și alți pretendenți la tron. Pentru a obține sprijinul clujenilor, Carol Robert le-a acordat, prin diploma regală din 19 august 1316, libertățile pe care aceștia și le doreau, printre care și pe aceea de a-și alege proprii juzi și preoți. Astfel, Clujul a dobândit statutul de «oraș» (civitas), devenind unul dintre primele orașe de pe teritoriul României de astăzi. Orașul s-a bucurat și de ocrotirea unui mare rege, clujean prin naștere: Matei Corvin (1458-1490). Domnia acestuia este legată de realizarea unor construcții reprezentative pentru Cluj – a bisericii și mănăstirii franciscane (azi biserica reformată). Actul unirii Transilvaniei cu România din anul 1918, are loc în condițiile în care Clujul era un oraș modern și înfloritor. În perioada interbelică se dezvoltă puternic economic și cultural, remarcându-se ca unul dintre principalele centre urbane ale României Mari”, se arată în documentul citat.

abonare newsletter