Actualitate

Cel mai deştept radar din lume, în curând şi în România

ALICE este numele celui mai nou şi mai performant radar auto din lume. Momentan, sistemul este funcţional în ţări din vestul Europei, însă Ministerul Afacerilor Interne plănuieşte să achizitioneze câteva şi pentru România.

sursa foto: 4tuning.ro sursa foto: 4tuning.ro

ALICE vine de la Autonomus Lidar Concept for Enforcement şi este cel mai deştept sistem de radar la ora actuală. Pentru că este un radar mobil, ce poate fi poziţionat oriunde, pe autostradă sau şosea, fără să fie nevoie de controlul unei persoane, informează 4tuning.ro. ALICE este un radar care e tractat până în locaţie şi poate activa 5 zile pe propriile baterii interne.

Radarul este realizat de companiile Cegelec şi Vitronic şi poate fi deja comandat de orice instituţie europeană. Sistemul ALICE este tractabil şi are o greutate de 1250 de kilograme. Însă greutatea aşa de mare este datorată carcasei din oţel anti-glonţ, dar şi pentru a evita vandalizarea. Pentru că cele două roţi se ascund sub caroseria din oţel şi nu mai rămâne nimic în afară ce poate fi distrus de vreun şofer supărat.


În plus, ALICE mai vine cu două roţi mobile, care îi permit operatorului să mişte întregul atelaj în poziţie prin intermediul unei telecomenzi. Dar radarul poate fi mişcat şi pentru diverse reglaje, de la distanţă. Oricum, radarul a fost astfel dezvoltat încât să fie nevoie de o singură persoană pentru instalare, după care ALICE îşi face treaba singură.

În interior sunt mai multe camere video ascunse în spatele unui geam blindat. ALICE are computere şi softuri extrem de inteligente care ştiu limita de viteză pe diferite categorii de vehicule, în funcţie de zona în care este amplasat. Radarul monitorizează simultan maşinile de pe 4 benzi de circulatie şi, în cazul în care surprinde un vitezoman, face două poze: una de ansamblu şi una de detaliu cu placuţa de înmatriculare. Imediat, printr-un sistem online de la bord, informaţiile sunt trimise direct la secţia de poliţie care îi emite instantaneu şoferului amenda cu tot cu pozele realizate de ALICE.


Caroseria radarului are o formă aparte ce îl face invizibil la diferite detectoare de radar. Mai mult, sistemul de funcţionare nu permite detectarea de către aparatele de detecţie din zilele noastre, aşa că detectoarele de radar sunt inutile în faţa sa. Singura soluţie ca să nu cazi în capcana lui ALICE este să respecţi legea şi să circuli cu viteza legală.

Politia Rutieră din România are de gând să cumpere noi aparate de radar, atât fixe, cât şi mobile. Sistemul ALICE este una din variante. Însă preţul nu este deloc unul mic: de la 66.000 de euro în sus.

Etichete: romania radar
abonare newsletter