Actualitate

UPDATE Prefectul Clujului a dat ordinul prin care se constată încetarea mandatului unui primar clujean

Prefecturl Gheorghe Vușcan a emis ordinul prin care se constată încetarea mandatului primarului localității Cojocna Teodor Bucur.

Bucur a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de complicitate la înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, într-un caz de fraudare a bugetului Casei de Pensii.

Teodor Bucur a fost ales primar al Comunei Cojocna, cu 495 de voturi, fiind clasat pe primul loc, la o mare distanță de contracandiații lui. El a câștigat alegerile cu sloganul ”Renaștem pentru România. Cinste, dreptate și adevăr”.


Bucur poate ataca însă decizia la instanța de contencios administrativ.

O situație asemănătoare este și în localitatea Râșca. unde primarul Ioan Morar a fost condamnat anul trecut la închisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Sentința nu a fost însă definitivă, putând fi atacată.


Ulterior, acesta a reacționat la decizia prefectului.

“În situaţia în care, cele afirmate în articolele de presă se dovedesc a fi reale, mă văd obligat să aduc anumite lămuriri în ceea ce priveşte situaţia dată.


Am fost condamnat în cursul lunii februarie a anului 2014, de Curtea de Apel Cluj. Prin aceeaşi decizie, nu mi-au fost suspendate drepturile electorale, respectiv dreptul de a alege sau de a fi ales în autorităţile publice.

În această situaţie, în mod corect autoritatea electorală, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, mi-au admis cererera de a candida pentru funcţia de primar al comunei Cojocna.


La alegerile din data de 05 iunie 2016, am fost votat în funcţia de primar al comunei Cojocna. Ulterior Judecătoria Cluj-Napoca, prin sentinţa civilă nr 6848/CC/2016, pronunţată în dosar nr 10629/211/2016,  a constatat că subsemnatul sunt primarul comunei Cojocna. În continuare am fost învestit, în calitate de primar al acestei comune în conformitate cu legea 215/2001, în prezenţa reprezentantei domnului prefect.

Faţă de aceatsa situaţie, este evident că presupusul ordin de încetare înainte de termen a mandatului subsemnatului, este evident nelegal şi abuziv”, spune primarul.


Potrivit acestuia, dispoziţia legală, care ar permite prefectului să constate încetata calitatea de primar, se referă doar la condamnările definitive pronunţate, în timpul mandatului, ceea ce în prezenţa situaţie nu este cazul. “Într-adevăr legea 393/2004 a statutul aleşilor locali, prevede în art 15, ca în caz de condamnare definitivă mandatul primarului încetează înainte de termen. Legea se referă însă, la condamnările din timpul mandatului. Curtea Constituţională nu a adus nicio noutate în acest sens (a se vedea cazul dl primar Cuc Gheorghe, care a fost demis în urma unei condamnări din timpul mandatului, respectiv dată de noiembrie 2012) Problema de drept care a fost dezbătută de Curtea Constituţională se referea doar la faptul că nu este nicio distincţie între condamnările cu suspendare sau cu executare. În cazul subsemnatului problemă de drept care se pune se referă la momentul condamnării”, mai spune primarul.

Etichete: gheorghe vuscan
abonare newsletter