Actualitate

Primăria cumpără cu 36.000 de euro un depozit din Parcul Feroviarilor

După ani de încercări şi promisiuni, se fac primii paşi pentru reabilitatea Parcului Feroviarilor. Odată cu preluarea terenului, Primăria cumpără şi o clădire depozit cu 36.000 euro. Acum, parcul este în paragină.

Primăria cumpără cu 36.000 de euro un depozit din Parcul Feroviarilor Primăria cumpără cu 36.000 de euro un depozit din Parcul Feroviarilor

De ani de zile, Parcul Feroviarilor, cu o suprafaţă de 5,4 hectare, al doilea parc ca mărime din Cluj-Napoca este o ruină. Ceea ce a fost cândva un parc amenajat cu trenuleţ, patinoar, bănci, aparate de joacă acum este doar o amintire, năpădită de buruieni şi vegetaţie.

Adminstraţia publică locală vrea acum să treacă terenul din proprietatea Ministerului Transporturilor în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca. Este nevoie nu doar de preluarea terenului, ci şi a unui imobil care se află în incinta parcului. Astfel, Primăria va cheltui 36.000 de euro pe cumpărarea unei clădiri depozit, construită în 1930, “pe fundaţii din beton, zidărie, şarpantă din lemn cu învelitoare din ţiglă, compusă din: un antreu, un hol, o magazie, şase birouri, două WC-uri”. Clădirea, în suprafaţă de 210 mp, nu are lift şi nici certificat de performanţă energetică.


Este necesar ca imobilul să fie cumpărat din cauză că are regim juridic diferit de teren. “Regimul juridic al construcţiei diferă de cel al terenului, întrucât terenul este proprietate publică a statului, în administrarea Regionalei CF Cluj, iar construcţia este în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, ca urmare, abordarea privind trecerea construcţiei în domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca impune o procedură distinctă decât cea aplicabilă terenului”, se arată în proiectul de hotărâre privind trecerea terenului în proprietatea Primăriei şi achiziţionarea imobilului. Proiectul a fost votat în şedinţa de Consiliu Local de miercuri.

Parcul Feroviarilor se află în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate, înainte de 1989 fiind în proprietatea Primăriei. În 2010, parcul a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi 1,5 milioane euro şi va face terenuri cu gazon sintetic şi va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, unde accesul publicului va fi liber. A făcut doar un singur teren de fotbal.


Parcul Feroviarilor a fost şi subiectul unui scandal, în 2011, când activiştii de mediu au acuzat administratorul parcului că a tăiat ilegal copaci. Aceştia au organizat un protest în faţa parcului şi au redactat o petiţie. “Cu toate că parcul este un spațiu public cu acces general și gratuit, și cu toate că este inclus în "Ansamblul urban, centru istoric al orașului Cluj", în primăvara anului 2011, clubul de fotbal CFR Cluj a întreprins o serie de tăieri ilegale de copaci și construcții fără avize rezultând în terenuri de fotbal cu gazon artificial în mijocul parcului.
În urma zecilor de sesizări, clubul a fost sancționat în repetate rânduri de către autoritățile publice, ilegalitățile fiind consemnate inclusiv de Comisia Zonală a Monumentelor, Primăria Cluj și Inspectoratul Teritorial în Construcții la vizitele lor pe teren. În urma acestor evenimente, reprezentanții clubului, care au declarat că vor transforma zona într-o bază sportivă, au anunțat păstrarea caracterului de zonă verde, cu acces general. Dincolo de ilegalitățile constatate, această promisiune nu a fost respectată. Zone din parc rămân și azi cu acces îngrădit, așa cum e lacătul de pe poarta terenului de fotbal amenajat ilegal de club și care potrivit declarațiilor portarilor din parc și antrenorilor clubului este deschis doar pentru sportivii CFR”, scriau activiştii în petiţia respectivă.

abonare newsletter