Actualitate

Modernizarea Pieţei Unirii, proiect vechi de nouă ani, scos din sertar de Primăria Cluj-Napoca

Latura de vest a Pieţei Unirii va deveni pietonală, iar trotuarul de pe latura de est va fi extins. La nouă ani de la aprobarea proiectului de modernizare a Pieţei Unirii, Primăria Cluj-Napoca vrea să înceapă etapa a doua a reabilitării.

În 2007, proiectul de modernizare a Pieţei Unirii propus de Planwerk era aprobat. Acum, la nouă ani distanţă, doar insula centrală a pieţei este modernizată, iar laturile de vest şi est sunt încă ocupate de maşini parcate, terase, comercianţi şi chioşcuri. Dacă e să luăm în calcul promisiunea conducerii Primăriei Cluj-Napoca de miercuri, până la sfârşitul anului am putea avea Piaţa Unirii pietonală, cu arbori şi pavaje. Dar, rămâne de văzut dacă socoteala de acasă se va potrivi cu cea din târg pentru că şi în 2007 modernizarea acestei pieţe centrale a fost anunţată cu mare entuziasm, dar a rămas, cel puţin până acum, un semi eşec al administraţiei locale.

În şedinţa de Consiliu Local de miercuri, primarul Emil Boc a prezentat proiectul privind modernizarea laturilor de vest şi est ale Pieţei Unirii. Proiectul va rămâne în dezbatere publică timp de două săptămâni, urmând apoi să fie desfăşurate restul etapelor.


Latura de vest va fi pietonală, standul de taxi va fi mutat pe latura opusă, accesul în parcare va fi reamenajat, iluminatul public va fi modernizat şi vor fi plantaţi arbori. Aşa arată în linii mari etapa a doua a modernizării Pieţei Unirii. “De la concurs până acum s-a executat prima etapă, care este insula centrală, iar acum în etapa a doua, lucrările să se poată extinde pe latura de vest, iar pe latura de est se va reconfigura parţial traficul auto. În prezent, maşinile înconjoară insula centrală a Pieţei Unirii.

Pe latura de vest considerăm că circulaţia auto nu este esenţială, zile de-a rândul circulându-se doar pe o bandă, iar latura de est este folosită la parcări, aprovizionări. Pietonii trebuie să se înghesuie pe acel trotuar destul de mic”, a declarat reprezentantul firmei de proiectare.


Potrivit proiectantului, etapa a doua înseamnă următoarele: pe latura de vest va fi reconfigurat trotuarul, pe latura de est se va extinde trotuarul existent, se va face un stand de taxi şi se vor reduce parcările în diagonală care sunt adiacente pieţei. Pe latura de vest, zona teraselor va fi mai îndepărtată şi se eliberează astfel o parte din trotuar. O altă componentă importantă este cea a vegetaţiei care va ocupa toate fronturile, suprafaţa centrală fiind destinată activităţilor culturale.

În legătură cu traficul, în prelungirea străzii Memorandumului se va reconfigura şi se va face o bandă dedicată pentru transportul în comun şi pistă de biciclete şi pe direcţia Mărăşti, Mănăştur. Parcarea din spatele bisericii nu face parte din această etapă, dar vor fi reconfigurate intrările.


Latura de vest se închide pentru traficul auto. Accesul pe latura de vest se va face controlat, cu stâlpişori şi doar în ore permise pentru aprovizionare. Pe latura de est, trotuarul va fi extins, va apărea o pistă de biciclete, un aliniament de arbori.  

Primarul Emil Boc a declarat că lucrările vor dura trei luni pentru fiecare latură, dar se vor putea executa şi concomitent. Desigur, intervine şi elementul “vreme”, care poate influenţa desfăşurarea lucrărilor. Edilul şef nu a vehiculat însă niciun termen de începere a lucrărilor.  

abonare newsletter