Actualitate

Se răscoală moţii. Ce revendicări au

Câteva zeci de persoane din zona de munte a judeţului Cluj au protestat, joi, în faţa prefecturii clujene, cerând respectarea drepturilor moţilor, în special cele referitoare la păduri şi la materialul lemnos de lucru şi pentru foc.

FOTO: ARHIVA FOTO: ARHIVA

“Suntem hoţi, nu suntem moţi”, “Ei cu lemnele, noi cu cioatele”, “Pădurile le-aţi cărat şi de moţi aţi uitat. Ruşine”, se putea citi pe câteva dintre pancartele pe care le-au purtat protestatarii. O delegaţie a participanţilor la protest a depus un memoriu la  Prefectura Cluj cu revendicările pe care le au. “Solicităm aplicarea Legii Moţilor, prin care fiecare familie cu certificat de moţ are dreptul până la 15 mc de material lemnos pe an. De asemenea, solicităm să aibă dreptul la comercializarea lemnului, atâta vreme cât are dreptul prin lege să primească acel material lemnos. Pentru asta are nevoie de un aviz de însoţire a mărfii. Acum, chiar dacă  primesc lemnul, trebuie să-l ţină în curte, nu pot să facă nimic cu el.  De asemenea, am solicitat ca fiecare posesor de carnet de moţ să poată să-şi prelucreze lemnul singur, nu prin firme. De când se ştiu moţii îşi prelucrează singuri lemnul, nu e nevoie de o firmă intermediară pe care s-o plătească”, a declarat Mircia Giurgiu, unul dintre protestatari.

Printre participanţii la protest s-au numărat şi primarii comunelor clujene Mărişel, Măguri Răcătău şi Râşca. Participanţii la miting au mai spus că vor continua acţiunile de protest până când li se vor respecta drepturile pe care le au prin lege. Pe 13 aprilie, aproximativ 100 de persoane din zona de munte a judeţului Cluj au protestat, de asemenea, în comuna Mărişel, cerând respectarea drepturilor moţilor. În timpul protestului de la acea dată, în zonă a apărut un camion cu lemne, care a fost oprit de autorităţi pentru verificări, iar protestatarii au vrut să vadă dacă transportul era  legal. În timpul acelei acţiuni mai multe persoane s-au îmbrâncit cu jandarmii, în încercarea de a ajunge la camion, iar pentru a-i opri jandarmii au recurs la spray-uri lacrimogene, iar ulterior i-au amendat pe câţiva protestatari.

Etichete: protest moti
abonare newsletter