Actualitate

Străzile Clujului, capcane mortale pentru oameni

Accidentele rutiere grave sunt în creştere în judeţul Cluj. Deşi autorităţile implemenzează „programe”, numărul celor care mor an de an pe şoselele Clujului este în creştere.

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj în perioada 01.01.2006 – 31.12.2015, la nivelul judeţului Cluj au fost înregistrate un număr de 3.530 de accidente de circulaţie grave, care au avut ca și consecințe decesul a 792 de persoane, rănirea gravă a 3.406 de persoane şi rănirea uşoară a 1.299 de persoane. Anii cu cele mai mari pierderi de vieţi omeneşti în urma accidentelor rutiere grave au fost 2009 (104 morţi), 2007 (93 morţi) și 2006 (90 morţi),  în timp ce anii cu cele mai puţine pierderi de vieţi omeneşti rezultate din accidente rutiere grave au fost 2012 (63 morţi), 2015 (64 morţi) şi 2013 (66 morţi).

Tot mai multe accidente grave în Cluj

Potrivit poliţiştilor clujeni în ultimii 10 ani, accidente rutiere grave la nivelul judeţului Cluj au înregistrat o creştere, de la 207 de accidente rutiere grave înregistrate în anul 2006, la 415 în anul 2015, punctul critic fiind reprezentat de anii 2012, 2013 şi 2015, când în judeţul Cluj s-au înregistrat 396, 385 şi respectiv 415 accidente rutiere grave.


Cauza accidentelor rutiere

Potrivit statisticilor întocmite de IPJ Cluj, printre cele mai des întâlnite cauze ale accidentelor rutiere grave sunt traversare neregulamentară a pietonilor (742 de accidente), viteza neadaptată la condiţiile de drum (733 de accidente), neacordarea de prioritate pentru pietoni (410 accidente), neacordarea priorităţii pentru vehicule (346 de accidente), depăşirea neregulamentară (161 de accidente) şi abaterile bicicliştilor (148 de accidente).

Ceea ce a evitat să menţioneze IPJ Cluj în statistica întocmită este starea proastă a drumurilor, drumuri pe care cu greu poţi să circuli cu o maşină modernă, sau lipsa aproape totală a autostrăzilor.


Cum vrea Poliţia să combată accidentele rutiere?

Întrebat cum vrea să combată numărul foarte mare al accidentelor rutiere din judeţul Cluj inspectorul şef al IPJ Cluj, Tudor Grindean, spune că au fost implementate programe de prevenire la nivel naţional, nu doar la Cluj.

„La nivelul Poliţiei Române a fost iniţiat din anul 2011 un program amplu de prevenire şi reducere a accidentelor rutiere care are în vedere în primul rând o abordare conceptuală a reglementărilor acestui domeniu şi nu în ultimul rând acţiuni concrete preventive în trafic şi mărsuri de educare a participanţilor la trafic. Putem constata cu toţii că cel puţin numărul decesurilor din accidentele rutiere s-a redus”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Tudor Grindean.


Clujenii dau vina pe educaţie

Un taximetrist din Cluj-Napoca susţine că o soluţie pentru reducerea numărului mare a accidentelor rutiere este educaţia.

„Autorităţile trebuie să combată fenomenul acesta. În primul rând este vorba de gândirea fiecărui om în parte. Dacă treci printr-un loc nepermis trebuie să te gândeşti. Eu de foarte multe ori am păţit să treacă oamenii aiurea. Şi pietoni. Şi biciclişti”, a spus un taximetrist.


Şi un biciclist crede că totul pleacă de la educaţie. El spune că autorităţile ar trebui să dea amenzi mai aspre, deşi recunoaşte chiar el că nu respectă de fiecare dată regulile.

„Prima dată pietonii trebuie să respecte regulile, iar autorităţile să le dea amendă cât de mare. Eu sunt biciclist, câte o dată respect regulile, câte o dată nu, că aşa-i mersul”, a spus biciclistul Rusu Ioan.


Când au loc cele mai multe accidente rutiere?

Pe perioada lunilor octombrie s-au produs cele mai multe accidente rutiere grave, reprezentând 10.88% din totalul cumulat în perioada ultimilor zece ani. Următoarele luni cele mai afectate septembrie şi noiembrie care reprezintă 10,40% respectiv 9,55% din totalul accidentelor rutiere grave cumulate pe cei zece ani supuşi analizei.

În zilele de vineri s-au produs cele mai multe accidente rutiere grave, reprezentând 16.86%. Următoarele zile cele mai afectate sunt sâmbătă şi luni care reprezintă 14,84% respectiv 14,28% din totalul accidentelor rutiere grave cumulate pe ultimii zece ani.

Intervalul orar cel mai afectat a fost cel cuprins între orele 12:00-18:00 când s-au produs 1.248 de accidente rutiere grave din care au rezultat 1.857 de victime: 251 morţi, 1.180 de răniţi grav şi 426 de răniţi uşor.

Etichete: drumuri cluj victime
Ultimele Stiri
abonare newsletter