Actualitate

Academicianul Solomon Marcus a murit

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, a murit joi, la vârsta de 91 de ani.

Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias, informează hotnews.ro.

Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925, la Bacău, părinţii săi fiind croitori.

A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, obţinând ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. După absolvirea facultăţii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale, potrivit Wikipedia.


Cărţile sale au fost traduse în multe ţări ale lumii. A publicat peste 50 de volume în România, traduse în mai multe limbi din Europa şi nu numai şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate.

Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din 2001 era membru titular al Academiei Române.


În ultimele luni de viaţă, Solomon Marcus a făcut parte din grupul de experţi numit de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, să coordoneze „elaborarea arhitecturii curriculare” pentru învăţământul preuniversitar. Solomon Marcus a criticat, în câteva interviuri, actualul sistem de învăţământ din România.

Etichete: deces academician
abonare newsletter