Actualitate

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Cluj. Peste 1000 de participanți la evenimentele din centrul orașului. FOTO

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită, marţi, în mai multe oraşe din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.Primăria Cluj-Napoca a anunțat instituirea unor restricţii de circulaţie pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentelor.

Peste 500 de persoane au participat, marţi, la marșul desfășurat în centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica "Sfântul Mihail". Pe parcursul zilei, numărul particpanților la evenimente a ajuns la 1.000.

Participanţii la marş, unii în costume populare tradiţionale maghiare, s-au adunat în jurul orei 11.00 la Institutul Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, de unde au pornit spre Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”.


Ca în fiecare an, ei au cântat cântece din perioada Revoluţiei de la 1848, imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc. Câțiva au purtat steaguri ale României, Ungariei, Transivaniei şi Ţinutului Secuiesc.

După marş, ei au participat la o slujbă religioasă la Biserica "Sf. Mihail", iar apoi au fost depuse coroane de flori pe fostul Hotel Biasini, unde a înnoptat poetul maghiar Petofi Sandor şi unde a purtat o serie de discuţii cu Nicolae Bălcescu, în încercarea de unificare a revoluţiilor de la 1848.
Consulul general al Ungariei la Cluj, Mile Lajos, a citit mesajul transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, iar prefectul Gheorghe Vuşcan a citit mesajul premierului României, Dacian Cioloş.

Printre participanţi s-au numărat preşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, vicepreşedintele Vakar Istvan, primarul Emil Boc şi viceprimarul Anna Horvath.


În discursul său, preşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, a spus că românii şi maghiarii trebuie să înveţe din lecţiile istoriei.

La rândul său, primarul Emil Boc a spus că pentru a trăi mai bine românii şi maghiarii trebuie să pună accent pe lucrurile care îi leagă.

abonare newsletter