Actualitate

Război între clujeni: Un reputat chirurg cere demisia ministrului Sănătăţii

Este a doua oară într-o săptămână când se cere demisia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş.

Renumitul chirurg Dan Nicolau i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, clujeanul Patriciu Achimaş. Chirurgul de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj îi sugerează ministrului Achimaş să îşi ceară scuze public tuturor românilor şi să îşi dea demisia. Această scrisoare vine după ce ministrul Sănătăţii a declarat într-un interviu că dacă ar fi să raporteze sistemul de sănătate la ansamblul societăţii, ar spune că este peste medie şi i-a îndemnat pe români să “muncească ca afară” dacă vor “o ţară ca afară”.  

“Vă întreb, domnule ministru în calitate de tehnocrat, ce aţi produs progresiv pentru sistemul de sănătate şi fac o paralelă între dumneavoastră şi mentorul pe care îl aveţi, onorabilul şi respectatul prof. dr. Irimie (Alexandru Irimie – rectorul UMF Cluj şi managerul Institutului Oncologic Cluj înaintea lui Patriciu Achimaş – n.red.), omul care a refuzat demnităţi pentru a pune la punct Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Vă sugerez domnule ministru, în calitate de coleg mai vârstnic să vă priviţi în oglindă şi să aveţi curajul să vă asumaţi lipsurile manageriale necesare funcţiunii pe care v-aţi asumat-o şi vă rog să ieşiţi în faţa naţiunii şi să vă cereţi scuze pentru infatuarea şi aroganţa cu care aţi jignit contribuabilii pe care trebuie să-i serviţi şi nu să-i umiliţi. Aştept un gest de onoare şi demnitate din partea Dumneavoastră sub numele de DEMISIE”, a scris Dan Nicolau.


Acesta a mai spus că ministrul Sănătăţii refuză dialogul cu asiguraţii, cu sindicatele şi cu organizaţiile pacienţilor. “Cine sunteţi dumneavoastră domnule ministru că să refuzaţi discuţiile cu sindicatele din sănătate, cu organizaţiile pacienţilor, cu oamenii din sistem? Am încercat să intru în legătură cu dumneavoastră nu pentru a vă cere o favoare de timp pentru o cafea ci pentru a vă semnala câteva nevoi ale sistemului a căror corecţie vă revin ca şi sarcină. Domnule ministru, dumneavoastră aveţi obligaţia de a asculta pe cei care vă plătesc pentru a asigura un sistem de sănătate performant şi nu pentru o judecată a contribuabilului venită că din partea unui extraterestru care constată că cetăţenii romani beneficiază de o asistentă medicală mai bună decât o merită”, a mai afirmat chirurgul clujean.

“Îmi permit să vă critic pentru că am obţinut brevet de invenţie pentru o proteză valvulară cardiacă (1992). Îmi permit să vă critic fiindcă am introdus în România chirurgia laser a metastazelor pulmonare multiple, Cluj-Napoca şi România fiind printre puţinele tari din lume unde se practică curent aceste procedee chirurgicale. Pentru toate acestea îmi permit să vă întreb cine sunteţi şi ce aţi realizat?”, a spus Dan Nicolau.


Vă reamintim că şi partidul ALDE a cerut demisia ministrului Sănătăţii din cauza aceleiaşi declaraţii.

Ulterior, Achimaş a explicat ce a vrut să spună de fapt prin acea declaraţie. "În contextul în care am făcut această afirmație încercam să plasez medicina sau sistemul medical și performanțele lui. Medicina costă. Odată ce tehnologia s-a dezvoltat și medicina a crescut și ea, toate lucrurile acestea costă și atunci când am spus asta am avut în vedere un model de succes pentru România și acesta este spitalul din care provin, unde, prin eforturi susținute, consecvente, care se întind pe ultimii 15 ani, s-a reclădit un spital în cel mai bun sens al cuvântului. (...) Spitalul înseamnă ca pacienții să fie mulțumiți", a declarat Achimaș pentru un post de televiziune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter