monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Consilierii judeţeni din Cluj au vizitat primul oraş din Cehia care a implementat transportul intermodal

O delegaţie oficială formată din consilieri județeni și reprezentanți ai Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj au efectuat o vizită la Aeroportul Ostrava pentru un schimb de experiență legat de proiectul intermodal.

O delegaţie oficială formată din consilieri judeţeni, reprezentanţi ai Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj precum şi ai unor instituţii din perimetrul aeroportului, s-au aflat într-o vizită oficială în regiunea Moravia-Silezia, din Cehia. Delegaţia clujeană a avut ca scop principal vizitarea terminalului aero-feroviar de la Aeroportul Internaţional Leoš Janáček din Ostrava, precum şi realizarea unui schimb de experienţă cu autorităţile regionale şi locale din Cehia, în domeniul transportului intermodal.

Ostrava este al treilea oraş ca populaţie din Republica Cehă, însă din luna aprilie a anului 2015, este primul oraş din această ţară care beneficiază de un proiect privind transportul intermodal implementat, investiţie realizată cu precădere din fonduri europene. Implementarea unui sistem de transport intermodal în cadrul acestui aeroport, a însemnat asigurarea unei legături feroviare regulate între oraş şi aeroport (prima de acest fel din Republica Cehă), care poate deservi atât trenuri de pasageri cât şi de marfă.


Deşi Aeroportul Internaţional Leoš Janáček a înregistrat în anul 2014 doar 298.000 de pasageri (comparativ cu Aeroportul Internaţional Cluj care a înregistrat 1.180.000 de pasageri), eforturile realizate de autorităţile regiunii Moravia-Silezia şi de Aeroportul Ostrava, pentru implementarea transportului intermodal în regiune, subscriu recomandărilor europene în domeniul transportului sustenabil şi vor conduce în timp la creşterea competitivităţii aeroportului şi a numărului de pasageri înregistraţi.

În cadrul întâlnirii avute cu Guvernatorul Regiunii Moravia Silezia Miroslav Novak și alți reprezentanți ai acesteia, dar și cu conducerea Aeroportului Ostrava, consilierul județean, Alexandru Coroian, în calitate de reprezentant ai consilierilor județeni participanți a făcut o scurtă prezentare a județului Cluj, a subliniat importanța transportului intermodal pentru județ în contextul dezvoltării Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj. De asemenea, acesta a apreciat în mod deosebit realizările Regiunii Moravia Silezia și ale Aeroportului Ostrava având în vedere că transportul intermodal este una din prioritățile Comisiei Europene pentru dezvoltarea regională.


Directorul General al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo a declarat la rândul său: “ Doresc să mulţumesc în primul rând Guvernatorului Regiunii și Aeroportului Internațional Ostrava pentru primirea pe care ne-au făcut-o şi pentru disponibilitatea arătată în prezentarea investiţiilor realizate recent în domeniul transportului intermodal. Proiectul investiţional în infrastructura de transport de care beneficiază aeroportul şi oraşul Ostrava, dar şi întreaga regiune, este unul din cele mai moderne din Europa şi este cu siguranţă un exemplu de urmat pentru toate aeroporturile din România, inclusiv Aeroportul Internaţional Cluj. Consilierii judeţeni care au făcut parte din această delegaţie oficială au fost deosebit de impresionaţi de profesionalismul şi determinarea reprezentanţilor acestei regiuni în a se alinia la standardele europene şi de investiţiile realizate la Ostrava, în cea mai mare parte din fonduri europene”.

Totodată, în cadrul programului Safeguard 2015, Aeroportul Leoš Janaček Ostrava împreună cu reprezentanții regiunii au pregătit un vast și complex exercițiu antitero pentru delegația oficială de la Cluj. Scenariul prezentat, precum și mobilizarea masivă atât a autorităților cehe, cât și a reprezentanților aeroportului, au demonstrat gradul de pregătire, implicarea și profesionalismul acestora.