Actualitate

Apple șterge aplicații utilizate de milioane de oameni

Apple interzice 256 de aplicații din App Store începând cu data de 19 octombrie 2015, decizia reprezentanților fiind motivată de faptul că acestea obțin în mod ilegal informații și date personale ale utilizatorilor. Aceste aplicații colectează atât adrese de e-mail, cât și posibilitatea de a detecta locațiile utilizatorilor.

Aplicațiile au fost lansate de către Youmi, o companie chinezească de publicitate. App Store a interzis funcționarea tuturor aplicațiilor care utilizează Youmi’s SDK. De asemenea, programatorii chinezi au instalat o versiune modificată denumită XcodeGhost, capabilă să trimită coduri care conțin malware în cadrul aplicațiilor iOS. Cercetările realizate de Apple au descoperit codul prin care Youmi a reușit să obțină date personale ale utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod. Mai mult, Apple explică faptul că toate aplicațiile afectate au distribuit intenționat un cod lansat de serviciul chinezesc de publicitate Youmi, capabil să urmărească numărul click-urilor pe diverse reclame plasate în cadrul acestor aplicații.

Totodată, aplicațiile lansate de Youmi au fost descărcate și utilizate de către milioane de oameni. Cele mai afectate aplicații au fost mai populare în China, fiind inclusă aplicația oficială a restaurantului Mc Donald’s, dedicată vorbitorilor de chineză. Reprezentații Apple au constatat public faptul că cele 256 de aplicații din App Store au încalcat legile securității impuse.


Articol scris de Ana Corpodean, studentă la Departmentul de Jurnalism, FSPAC-UBB

abonare newsletter