Actualitate

România, ţara tuturor posibilităţilor. Autostrada Sebeş – Turda nu are autorizaţie de construire

Pentru mai bine de 66 de km din cei 70 ai autostrăzii A10 Sebeş - Turda nu au fost emise până în prezent autorizaţiile de construire cu toate că firmele constructoare lucrează încă din 2014 şi pe anumite loturi stadiul lucrărilor a trecut deja de o treime. Mai mult, deşi Compania de Autostrăzi recunoaşte că autorizaţiile de construire sunt obligatorii pentru a se putea lucra, constructorii şi-au primit o parte din bani pe lucrarile deja executate.

Pentru circa 19 km Ministerul Transporturilor nu a emis autorizaţiile de construire, deşi documentaţiile au fost depuse de către constructor, se arată într-un răspuns al CNADNR la solicitarea Asociaţiei Pro Infrastructura (API), informează hotnews.ro.

Pentru ceilalţi 47 de km constructorii nu au depus documentaţia tehnică la Minister pentru că nu a fost avizat Proiectul Tehnic de către Comisia Tehnico-Economică a CNADNR şi pentru că autorităţile de la mediu nu au revizuit încă acordurile de mediu.


CNADNR recunoaşte că fără autorizaţiile de construire „antreprenorii nu pot executa lucrări de construcţie (...), fapt ce le-a fost comunicat în repetate rânduri de către CNADNR".

Cu toate acestea, constructorii lucrează în prezent pe toate cele patru loturi ale autostrăzii, iar pe unele loturi stadiul fizic a depăşit deja o treime. Mai mult, şi stadiul financiar este unul înaintat pe două din cele patru loturi, adică autorităţile au plătit din lucrările executate dincolo de cei 15% avans.


Primele două loturi ale autostrăzii au fost contractate în noiembrie 2014 şi au termen de finalizare în octombrie 2016. Loturile 3 şi 4 au fost contractate în aprilie 2014 şi au termen de finalizare în martie 2016.

Practic, având în vedere că până la momentul august 2015 autorităţile nu au emis încă autorizaţiile de construire, dacă firmele constructoare nu s-ar fi apucat de treabă şi nu ar fi executat deja lucrări, autostrada cu cele patru loturi ale sale nu ar fi avut nici o şansă să fie gata la termen.


CNADNR a precizat că banii plătiţi nu sunt pentru lucrările executate fără autorizaţie de construire. Astfel, plăţile efectuate de CNADNR SA sunt „avansurile acordate în conformitate cu prevederile contractelor încheiate şi a prevederilor legale, respectiv 15 % din valoarea de contract acceptată, în cazul loturilor 1, 2, 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş – Turda. Pentru Lotul 3 şi Lotul 4 ale Autostrăzii Sebeş - Turda, pe lângă avansurile acordate, se adaugă valoarea plăţilor efectuate pentru partea de proiectare şi lucrări pregătitoare (asanarea terenurilor de muniţii, etc.), pentru care nu este necesară autorizaţie de construire, respectiv 2,72% pentru lotul 3 si 5,89 % pentru lotul 4”, au pecizat cei de la CNADNR.

Autostrada însumează 70 de kilometri, iar proiectul a fost împărţit în patru loturi.


CNADNR a selectat în aprilie 2014 constructorii loturilor 3 şi 4, contractele pentru primele două fiind semnate în noiembrie.

Licitaţia pentru lucrările la lotul 1, de 17 kilometri, a fost câştigată de asocierea Impresa Pizzarotti (Italia) şi SpA & Pomponio Construcţii, care va încasa 541,7 milioane lei fără TVA, iar lucrările pentru lotul 2, de 24,2 kilometri, au fost adjudecate de asocierea Aktor (Grecia) - Euroconstruct Trading 98 pentru 549,3 milioane lei fără TVA.


Acordul pentru lotul 3, cu o lungime de 12,4 km, a fost atribuit asocierii italiene Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d’Acqua şi are o valoare de 420,5 milioane lei, fără TVA, iar al patrulea tronson, de 16,3 km, va fi construit de PORR Construct - PORR Bau (Austria) în baza unui contract de 470 milioane lei, fără TVA.

Citeşte şi: Cum au avansat lucrările la autostrada Sebeș - Turda - GALERIE FOTO

Citeşte şi: Inconsecvenţe şi bâlbe pe şantierul viitoarei autostrăzi Sebeş-Turda GALERIE FOTO

Citeşte şi: Autostrada Sebeș - Turda începe cu documentațiile

Citeşte şi: Autostrada Sebeş-Turda, pe mâna unei firme responsabile de dezastrul de la Autostrada Sibiu-Orăştie

Citeşte şi: Constructorul unui tronson din autostrada Sebeş-Turda vizat de DIICOT. Acuzaţii de spălare de bani, delapidare şi evaziune fiscală

Ultimele Stiri
abonare newsletter