Actualitate

Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă Cluj: igrasie, mucegai şi ţevi ruginite. În 2016 NU MAI PRIMEȘTE AVIZ DE FUNCȚIONARE - FOTO VIDEO

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, va depune pe ordinea de zi în şedinţa de Consiliu Judeţean un proiect pentru a demara achiziţionarea unei clădiri compatibile cu un spital judeţean monobloc pentru ca toate secţiile de urgenţă din actualul Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj să fie mutate în noul spital. Condiţiile în care trebuie să muncească actualii angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj în unele secţii sunt sub orice critică, spitalul riscând să nu primească avizul de funcţionare din anul 2016.

Prin deschiderea noului spital monobloc autorităţile susţin că timpul de salvare a pacientului ar fi mult mai scăzut.


„Din nefericire ați văzut condițiile care există în 2015 în județul Cluj în Spitalul Județean. De aceea dorim, noi Consiliul Județean, eu în calitate de președinte al Consiliului Judeţean, în centrul universitar medical să avem în Cluj-Napoca în 2015 un spital județean monobloc. În luna septembrie voi depune pe ordinea de zi în ședință de Consiliu Județean un proiect pentru a demara achiziționarea unei clădiri compatibile cu un spital județean monbloc pentru ca toate secțiile de urgență din acest spital să fie mutate într-un spital nou. Prin această măsură Consiliu Județean vine în sprijinul pacienților deoarece timpul de salvare a unui pacient este mult mai scurt iar banii, după cum v-am spus și la deschiderea întâlnirii noastre, Consiliul Județean a invesitit peste 550 de miliarde de lei vechi în spitalele din județ unde nu se văd. Sunt spitale de peste 120 de ani. Nu sunt condiții pentru 2015. Îmi doresc din tot sufletul ca din această lună să demarăm acest proiect pe care eu îl voi supune Consiliului Județean în ordinea de zi și consilierilor județeni. Sunt convins că toți consilierii județeni vor susține acest proiect de hotărâre”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.


Dacă proiectul va fi votat de consilierii judeţeni noul spital va costa aproximativ 25 de milioane de euro. De asemenea, Mihai Seplecan a precizat că este posibil ca actualul spital de urgenţe să nu primească avizul de funcţionare, chiar dacă în aceste momente se investeşte în el.

„Sunt ferm convins că în maxim un an de zile putem să ne mutăm într-un spital monobloc. Am identificat câteva clădiri. Dorim să vedem suma la care se ridică. Va fi în jur de 25 de milioane de euro plus TVA. Nu vă pot spune încă despre ce clădire este vorba. Nu vreau să spun că vreau o clădire anume pentru că nu vreau să fiu acuzat că vreau să achiziționez acea clădire. Totul va fi legal și transparent, atât în cadrul CJ, să avem toate avizele, compartimentele, iar când va fi ședința CJ-ului va fi chemat și managerul spitalului județean și mulți alții care sunt implicați în acest sistem medical. Consiliul județean își poate permite să achiziționeze o clădire pentru că gradul de îndatorare a județului Cluj este mic iar noi putem lua un credit pentru a achiziționa. În actualul spital am investit și o să investim în continuare dar trebuie să analizăm deoarece este posibil ca și investind în continuare în aceste clădiri la anul să nu primească avizul de funcționare deoarece spitalul este construit în 1896”, a spus Seplecan.


Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Petru Şuşcă, susţine că nu doar sălile sunt într-un stadiu avansat de degradare, ci şi echipamentele.

„Nu se poate să funcționăm în asemenea clădiri cu un asemenea stadiu de degradare. Aș vrea să spun că dacă această inițiativă s-ar fi luat acum 10 ani propabil nu ar fi fost nevoie să se investească de către autorități o sumă de aproximativ 20 de milioane de euro. Pe lângă secțiile pe care le-ați văzut astăzi mai sunt și alte secții care pe lângă un stadiu avansat de degradare au și echipamente foarte vechi. În anul 2013 suma investită în achiziția de echipamente a fost de zero lei. În acest an s-a investit în spital suma de aproximativ 2 mil euro din fondurile Consiliului Județean și de la Ministerul Sănătății. Am reușit în acest an să facem investiții în dotări. Anul trecut de 800 de mii de lei, iar anul acesta de 600 de mii de lei. Cred că este momentul ca toți decidenții politici să-și unească forțele și să găsească soluții pentru a reloca o parte din secțiile acestui spital cu mențiunea că celelalte spații vor fi reloate", a precizat Şuşcă.


Dacă nu va mai fi acreditat spitalul nu va mai putea funcționa. Managerul spitalului a precizat că sunt în unele secţii renovate tencuiala a început să cadă după nici trei ani de la renovare.

„Vreau să vă dau și un exemplu. Secția de la ATI de la chirurgie a fost finalizată acum trei ani. Deja pereții au început să cadă. E nevoie de noi fonduri. Cât mai trebuie investit la acest spital pentru a ajunge unde? Indiferent cât se va investi în acest spital nu se va ajunge nicăieri. Decât o groază fără sfârșit, mai bine un sfârșit groaznic și o luăm de la început. Chiar și în secțiile renovate putem observa că după 3 sau 4 ani tencuiala a început să cadă”, a precizat Petru Şuşcă.


abonare newsletter