Actualitate

6 milioane de euro de la Consiliul Judeţean pentru Cluj - Capitală Europeană a Culturii în 2021

Consilierii judeţeni vor vota mâine un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 6 milioane de euro din bugetul Consiliului Judeţean pentru acţiuni culturale cu condiţia ca municipiul Cluj-Napoca să obţină titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Potrivit proiectului de hotărâre, contribuția financiară a Consiliului Județean Cluj la acțiunea Uniunii Europene „Capitală Europeană a Culturii” pentru anul 2021 în România, pentru perioada 2017 - 2022, va fi în cuantum total de 6 milioane de euro, după cum urmează: 375.000 euro în anul 2017, 375.000 euro în anul 2018, 375.000 euro în anul 2019, 750.000 euro în anul 2020, 3.500.000 euro în anul 2021 și 625.000 euro în anul 2022.

“Disponibilizarea sumelor este condiționată de obținerea, de către municipiul Cluj-Napoca, a titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021”, se arată în documentul citat.


Cluj-Napoca și-a exprimat intenția de a candida pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, iar Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană face demersurile specifice ale candidaturii. Au fost parcurse etape esențiale precum: redactarea strategiei culturale, redactarea conceptului candidaturii, identitatea vizuală și sloganul, liniile de program, temele specifice programului cultural, susținerea sectorului cultural local în raport cu administrațiile, comunicarea publică a importanței și impactului proiectului, realizarea de studii și cercetări în zona socială și culturală etc.

Orașele care se înscriu în competiția pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii trebuie să completeze o aplicație și să răspundă unor întrebări ce vizează propunerea culturală, profilul orașului, dimensiunea internațională a orașului, capacitatea de implementare, configurația bugetelor, implicarea populației locale în proiect și comunicarea internațională a proiectului.


“În vederea redactării răspunsurilor este necesară stabilirea bugetului alocat de către Consiliul Județean pentru cheltuielile operaționale ale proiectului Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii (2017-2022). Suma devine accesibilă doar dacă orașul va câștiga acest titlu, fiind o garanție în fața juriului internațional privind determinarea autorităților de a implementa proiectul. La fel ca și în cazul Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj este beneficar direct al eventualității câștigării titlului european. Proiectul Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană a fost gândit de la început ca un proiect care cuprinde municipiul Cluj-Napoca, dar și zonele cu potențial cultural și turistic din județul Cluj. Mai mult, pe raza administrativă a orașului își desfășoară activitatea cele mai multe instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean: muzeele, Filamonica de stat Transilvania, Teatrul de Păpuși. Trei dintre temele de proiecte (Satul Transilvan, Treasure Cluj şi Centrul European de Artă Contemporană) vizează direct Consiliul Judeţean Cluj”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

abonare newsletter