Actualitate

UPDATE: Încă un avion indonezian a dispărut

Un avion de linie indonezian cu 54 de persoane la bord a pierdut contactul cu turnul de control deasupra provinciei Papua din Indonezia, potrivit agenției de presă Reuters, care cita Agenția națională indoneziană pentru căutare și salvare (Basarnas).

UPDATE: Epava avionului indonezian dispărut duminică în timp ce efectua o cursă internă, în provincia estică Papua, a fost găsită de săteni într-o zonă muntoasă.

Contactul cu avionul de linie al companiei indoneziene Trigana Air Service a fost pierdut cu puțin timp înainte de orele locale 15:00 (06:00), după ce aparatul de zbor a decolat de pe aeroportul Sentani, din capitala provinciei, Jayapura, a precizat Basarnas pe Twitter.


Avionul turbopropulsor, care se îndrepta spre Oksibil, transporta 44 de adulți, 5 copii și 5 membri ai echipajului, precizează AFP.

El zbura de circa 30 de minute în momentul când a fost pierdută legătura.


Purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor al Indoneziei, J.A.Barata, a confirmat că aparatul de zbor a pierdut orice contact cu turnurile de control și a precizat că avionul ar fi trebuit să aterizeze la Oksibil cu puțin timp după orele 15:00.

„Nu știm ce s-a întâmplat cu aparatul de zbor și ne vom coordona (eforturile de căutare) cu autoritățile locale”, a declarat acesta pentru AFP. Potrivit lui Barata, „prognoza meteo este foarte proastă pentru acea zonă”. „E foarte înnorat. Condițiile nu sunt propice căutărilor. Zona este una montană”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor indonezian.


Bilanţ negru pentru Indonezia

În decembrie 2014, un avion al companiei AirAsia, decolat din Surabaza (Indonezia) cu destinația Singapore, s-a prăbușit în Marea Java, accident soldat cu moartea a 162 de persoane. Avionul companiei malaeziene AirAsia s-a prăbușit după ce s-a confruntat cu turbulențe și a încercat să devieze de la traseul de zbor stabilit inițial, a declarat șeful departamentului de relații publice al Serviciului de salvare al Indoneziei, Supriandi Minggu, citat de Ria Novosti. Pilotul Airbus A320 al companiei AirAsia (zborul QZ8501) ceruse aprobarea pentru „devierea” de la planul său de zbor din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, indicase mai devreme compania malaeziană.   După toate aparențele, aeronava a întâlnit turbulențe, a încercat să-și schimbe cursul și s-a prăbușit.  „Aparatul A320-200 transporta șapte membri ai echipajului și 155 de pasageri între care 16 copii și un bebeluș”, a precizat directorul general al aviației civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo.  2014 va rămâne un an îndoliat pentru aviația malaeziană cu pierderea a două avioane ale companiei naționale Malaysia Airlines.

Un avion militar s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială

Toate cele 113 persoane aflate la bordul avionului militar Hercules C-130 prăbuşit în luna iunie a acestui an într-o zonă rezidenţială din oraşul Medan din Indonezia au murit. Oraşul este situat pe insula indoneziană Sumatra.


„Ştim că la bord erau 113 persoane. Se pare că nu există supravieţuitori”, a declarat mareşalul Agus Supriatna, un reprezentant al Forţelor aeriene indoneziene citat de Reuters. Avionul avea 12 membri ai echipajului, toţi militari, şi 101 pasageri, majoritatea rude ale membrilor echipajului.

Potrivit martorilor, avionul ar fi explodat în aer, iar anchetatorii încearcă să afle detalii despre circumstanţele producerii accidentului.

abonare newsletter