Actualitate

Consiliul Judeţean, dispus să vândă Cluj Arena. Seplecan: Dacă Boc cumpără stadionul, asfaltez jumătate din drumurile judeţene

Consiliul Judeţean este dispus să vândă Cluj Arena către Primăria Cluj-Napoca, la valoarea din contabilitate şi după o expertiză a specialiştilor. Mihai Seplecan se va întâlni mâine cu primarul Emil Boc căruia îi va prezenta trei variante la oferta primarului de a prelua stadionul. Societatea care administrează stadionul are conturile blocate pentru că nu și-a plătit taxele şi impozitele în ultimii ani, datorând Primăriei Cluj-Napoca 18 milioane de lei.

Miercuri dimineaţă a avut loc la sediul Consiliului Judeţean o întâlnire a liderilor de grup pentru a discuta variantele privind ieşirea din criză a Cluj Arena. Conturile firmei care administrează stadionul sunt blocate după ce nu s-au plătit taxele şi impozitele.

“În urma discuţiilor pe care le-am avut astăzi cu liderii de grup din Consiliul Judeţean am decis ca mâine să iau legătura cu domnul primar (n.red. Emil Boc) pentru a-i expune cele trei variante agreate de către CJ Cluj. Consiliul Local şi municipalitatea să preia societatea Cluj Arena 99% din acţiuni, practic ei să administreze de acum în continuare societatea, să administreze stadionul, unde îşi vor putea numi un nou director sau să păstreze directorul actual, unde îşi vor putea numi un nou consiliu de administraţie sau să păstreze acest consiliu de administraţie. Practic ei vor prelua 99% din pachetul de acţiuni la Cluj Arena, dar stadionul va rămâne în continuare în patrimoniul judeţului. Ei doar să-l administreze, să aducă de acum încolo Untold-ul, Metallica, alte formaţii şi exact cum administrează şi Sala Polivalentă vor avea firma care administrează stadionul dar stadionul rămâne în administraţia judeţului”, a declarat Mihai Seplecan, despre prima variantă care îi va fi expusă primarului.


A doua variantă este intrarea în insolvenţă a firmei care administrează stadionul.

“A doua variantă este insolvenţa. Insolvenţa este asupra firmei, nu asupra stadionului. Stadionul rămâne în continuare în patrimoniul judeţului, doar firma va intra în insolvenţă. Va fi un plan de reorganizare şi când firma va intra în insolvenţă penalităţile nu vor mai curge, adică practic în momentul acela nu se vor mai plăti taxe şi impozite la stat, iar cheltuielile curente vor fi deblocate, se va putea plăti salarii, curent, gaz şi stadionul nu mai riscă să fie inundat. Dacă nu se plăteşte curentul, având în vedere că stadionul este sub nivelul Someşului, stadionul riscă să fie inundat”, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.


Seplecan este dispus inclusiv să-i vândă la Boc stadionul.

“A treia variantă este ca municipalitatea poate să cumpere şi stadionul ca şi clădire, adică să treacă în patrimoniul municipalităţii, pe lângă cele 99% din acţiuni, doar că atunci va trebui să-l vindem la preţul din contabilitate, iar acest preţ trebuie confirmat şi de o expertiză şi de o evaluare. Ca să arătăm deschidere şi disponibilitate din partea CJ, dacă se va ajunge la această variantă, mie îmi convine fiindcă cu aceşti bani se vor putea asfalta jumătate din drumurile judeţene şi noi Consiliu Judeţean venim şi cu un bonus municipalităţii şi vom ceda gratuit Filarmonica”, a conchis Seplecan.


Emil Boc a declarat miercuri că îşi doreşte o administrare comună atât a Cluj Arena, cât şi a Sălii Polivalente.

“Trebuie să facem orice ne stă în putinţă legal să se evite insolvenţa. Ne-am arătat disponibilitatea de a prelua stadionul, cu datoriile aferente şi plata impozitului, urmând ca după aceea să constituim o structură unică Sala Polivalentă - stadion. Rămâne să decidă Consiliul Judeţean, dar, oricum, noi avem nevoie la Cluj de o societate unică, de un singur centru de comandă pentru tot ce înseamnă evenimente sportive, culturale, politici publice sportive. Planificările la Cluj Arena sunt una, la Sala Polivalentă sunt alta. Dacă ai avea o singură structură, ai putea să ştii că, da, în august 2016 nu se închiriază nimic pentru că vom avea ediţia a doua Untold", a spus primarul Emil Boc.

abonare newsletter