monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Un bolnav în plus, o vacanță de 5 stele!

Procurorii DNA au făcut percheziţii, marţi, la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor. Potrivit anchetatorilor, zeci de medici oncologi din toată țara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste "sponsorizări" fiind de fapt o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer. În „mafia medicamentelor” apare şi numele unui reputat universitar clujean.

Percheziţii DNA la Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca


Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 – 2015.

Firmele de medicamente vizate în cauză sunt suspectat au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Excursii la Paris și Las Vegas, mită mascată pentru medici oncologi

Zeci de medici oncologi din toată țara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste "sponsorizări" fiind de fapt o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer. Firmele de medicamente se ofereau să plătească participarea medicilor la diverse simpozioane și congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux. Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013), Hotel Kronwell Brașov (perioada 18-20 iulie 2014), Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014).

Ce spune directorul Institutului Oncologic Cluj-Napoca despre percheziţiile DNA

Managerul Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă” (IOCN) Cluj-Napoca, Patriciu Achimaş, a declarat, marţi, că procurorii DNA au efectuat o percheziţie la instituţia pe care o conduce, fiind vizaţi un cabinet medical şi un medic. Patriciu Achimaş a declarat, marţi, presei, că a luat la cunoştinţă despre efectuarea percheziţiei dar nu ştie ce anume au căutat procurorii.

„După ora 11,30 a avut loc o percheziţie din partea DNA la Institutul Oncologic «Ion Chiricuţă» care a vizat un cabinet medical şi o singură persoană, un medic, care îşi desfăşoară activitarea în cadrul institutului. Am luat la cunoştinţă de percheziţie, dar nu ştiu ce vizează aceasta. IOCN nu este implicată în această urmărire penală. Nu ştiu dacă s-au ridicat documente, nu pot spune despre cine este vorba”, a spus Achimaş. Potrivit unor surse, procurorii ar fi descins la cabinetul conferențiarului Tudor Ciuleanu. Ciuleanu este preşedintele Comisiei de Oncologie medicală a Ministerului Sănătăţii şi membru al Comisiei de experţi în oncologie a CNAS. El este medic primar în Oncologie medicală din 1994. În perioada 2013-2014, el a fost preşedintele Federaţiei Societăţilor Române de Oncologie.