Actualitate

“Let`s Do It, Romania!” se reactivează

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/16_ziua/07 let s do it.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După succesul campaniei de anul trecut, organizatorii au decis să continue şi în acest an demersul de curăţenie generală a ţării într-o singură zi.

 

Cel mai mare proiect de implicare socială din ţară, “Let`s Do It, Romania!”, va fi organizat din nou şi în 2011, Ziua de Curăţenie Naţională fiind programată pe 24 septembrie.


 

Cifrele generale ale proiectului de anul trecut arată că peste 200.000 de voluntari au participat la curăţenia de pe 25 septembrie, din toate cele 41 de judeţe al ţării. Voluntarii au strâns peste 55.000 de saci de deşeuri. Pe partea de organizare, cinci autorităţi centrale şi peste 2.000 de autorităţi locale au fost implicate pe parcursul proiectului, împreună cu 1.289 organizatori la nivel naţional (60 organizatori naţionali, 21 coordonatori regionali, 84 organizatori judeţeni şi 1.145 organizatori locali). De asemenea, anul trecut au fost implicaţi peste 294 parteneri de logistică (salubrizare, valorificare şi depozitare), peste 350 companii şi peste 255 ONG-uri. La nivelul judeţului Cluj, în 2010 au fost stânşi 6.000 de saci de gunoi (aproximativ 1.300 de tone) cu ajutorul a 15.000 de voluntari. Organizatorii proiectului au mai spus că cea mai poluată zonă din judeţul Cluj a fost zona Făget.


 

Harta Deşeurilor


 

În acest an, noutatea principală este reprezentată de noul sistem de cartare, care va fi bazat de data aceasta pe “zone de cartare” de aproximativ 3x3 km fiecare (numite şi griduri). “Fiecare voluntar care se înscrie pentru cartare îşi va alege zone de cartare proprii, iar raportarea se va face încărcând pe intranetul proiectului informaţiile de pe teren. Noul sistem permite calcularea procentajului cartat din fiecare judeţ, dar şi alocarea resurselor în zonele cu probabilitatea cea mai mare de a exista gunoi”, au explicat iniţiatorii proiectului. Obiectivul final al acestui sistem este Harta Deşeurilor, instrumentul cheie pentru organizarea voluntarilor pentru ziua de curăţenie. Harta Deşeurilor va sta la baza Registrului Naţional al Deşeurilor, gândit că un instrument de monitorizare a zonelor cu probleme din România, util pentru autorităţi şi organizatori.


 

Număr dublu de voluntari


 

Anul acesta, “Let`s Do It, Romania!” îşi propune să depăşească recordul stabilit anul trecut şi să mobilizeze 500.000 de voluntari în ziua de 24 septembrie. “În afara obiectivului evident, curăţarea ţării de deşeuri, proiectul are şi o importantă componentă de educare şi responsabilizare a populaţiei, în ceea ce priveşte grija faţă de mediul înconjurător”, a explicat Mihai Sepsi, coordonator regional al proiectului “Let`s Do It Romania”.

Primul eveniment de cartare va avea loc pe 9 iulie şi este intitulat “Let's Bike it Romania”. „Prin acest demers invităm toţi bicicliştii clujeni să ni se alăture în procesul de identificare a gunoaielor de lângă Cluj unde nu este posibil accesul cu maşina”, au precizat organizatorii.

abonare newsletter