Actualitate

Turnul Pompierilor, monumentul istoric abandonat de Primărie

Din 2011 de când a fost preluat de Primărie, autoritățile locale promit, în fiecare an că introduc Turnul Pompierilor în circuitul cultural și turistic.

Turnul Pompierilor, cunoscut și sub numele de Turnul Lăcătușilor este abandonat de ani buni, deși în fiecare an, primarii municipiului au promis că îl reabilitează și îl introduc în circuitul cultural și turistic. Până acum, niciunul nu a făcut nimic, totul a rămas la stadiul de intenție.

În momentul de față, Turnul Pompierilor de pe strada Tipografiei este închis, starea de degradare fiind vizibilă la exterior. Din pereții turnului au început să crească arbori, se desprind bucăți de tencuială, iar zugrăveala este degradată. Se poate înțelege de la sine cum arată interiorul acestui monument istoric pentru restaurarea căruia nu s-au găsit niciodată bani.


În acest an, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca susțin că au găsit soluția pentru Turnul Pompierilor: fondurile europene. Nu se știe însă în care an autoritățile locale vor aplica pentru obținerea finanțării europene. Anul acesta, abia ar urma să se desfășoare un concurs de arhitectură în urma căruia să stabilească soluția cea mai bună pentru restaurarea turnului. “Dorim reabilitarea şi repunerea într-un circuit cultural şi turistic a Turnului Pompierilor, numit anterior şi Turnul Lăcătușilor, monument istoric situat pe strada Tipografiei. În prezent, este în elaborare tema de concurs cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România. Pentru proiectul care va rezulta în urma concursului sunt vizate ca surse de finanţare fondurile europene nerambursabile”, au declarat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Turnul Pompierilor a trecut în administrarea Primăriei Cluj-Napoca în 2011, în timpul mandatului de primar al lui Sorin Apostu. Autorităţile locale l-au preluat de la sindicatul pompierilor care îşi propusese iniţial să facă în vechiul turn un muzeu al pompierilor, însă ideea lor nu a avut sorţi de izbândă. 


În 2011, primarul de la acea vreme anunţa că turnul va fi reabilitat şi integrat în circuitul cultural al oraşului, la fel cum s-a întâmplat şi cu Turnul Croitorilor. Apostu promitea că din bugetul local pe 2012 se vor aloca bani pentru reparaţii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

De la preluarea mandatului, în 2012, nici primarul Emil Boc nu a făcut nimic pentru modernizarea Turnului Pompierilor. În 2012, în cadrul unei conferinţe de presă, Emil Boc le răspundea jurnaliştilor că în 2013 ar putea începe reabilitarea turnului, dar numai dacă vor fi bani suficienţi la buget sau dacă se vor face economii la proiectele cu fonduri europene. Se pare că, în ultimii doi ani nu s-au găsit bani pentru restaurarea monumentului istoric.

abonare newsletter