Actualitate

Dosarele de Securitate privind 23 August 1944, publicate integral. Vezi AICI ce conţin documentele

Dosarele de Securitate privind „Problema 23 August 1944”, ce cuprind 17 volume a peste 6.000 de file, au fost publicate integral pe site-ul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

În urma digitalizării integrale a dosarului P 10933 din fondul Penal al CNSAS (17 volume, peste 6.000 de file), pe site-ul instituţiei sunt disponibile documente foarte importante privind schimbarea regimului politic şi a poziţionării internaţionale a României în august 1944, potrivit instituţiei.

Dosarul evocă toate personajele importante implicate în actul de la 23 august şi adaugă elemente relevante pentru cunoaşterea unui moment fundamental al istoriei contemporane a României. Documentele publicate de CNSAS sunt destinate cercetătorilor, profesorilor, studenţilor, dar şi publicului larg interesat de istoria complicată a României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi de comunismul românesc la începuturile sale.


VERIFICĂ AICI CELE 17 VOLUME

În acest dosar au fost adunate actele clasate la „arhiva specială” - Problema „23 august”, în anul 1964, din ordinul adjunctului ministrului Afacerilor Interne Vasile Negrea.

Etichete: securitate dosar
abonare newsletter